latinica  ћирилица
06/05/2016 |  10:58 | Аутор: ТАНЈУГ

"Орешковић треба да се врати у Канаду"

Предсједник хрватске владе Тихомир Орешковић демантовао је да ће бивши директор хрватске тајне службе Даган Лозанчић бити његов савјетник, али то није омекшало притиске чланова "Домољубне коалиције", окупљене око најутицајније ХДЗ, да актуелни премијер треба да се врати у Канаду, те да о политици нема појма.

Орешковић је за загребачки Јутарњи лист изјавио да Лозанчић неће бити његов савјетник нити ће радити у влади, али сматра да је заврједио адекватну позицију.

"Ових дана вртило се по новинама да ће бити мој савјетник, али то није тачно. Он неће бити мој савјетник, али је заврједио да му нађемо адекватну позицију. О његовој новој позицији правовремено ћемо вас обавјестити", рекао је Орешковић.

Премијер је рекао како у озбиљној држави није прихватљиво да шеф тајне службе "заврши на улици", те да је Лозанчић, без обзира на позиције предсједнице Колинде Грабар Китаровић, барем заслужио фер разрјешење и неку нову позицију.

"За мене је цијела прича око СОА-е готова. Нови врло квалитетени директор почеће да ради ових дана и Хрватска је у сигурним рукама", навео је Орешковић.

Међутим, предсједник ХСС Крешо Бељак сматра да Орешковић нема легитимитет и да би на премијерској позицији требало да буду Томислав Карамарко, Зоран Милановић или Божо Петров.

"Они имају легитимитет, други нико нема. За њега нико није гласао, нико од бирача није чуо за њега и он нема шта да ради на премијерској функцији. Видимо да иде ка неким погрешним мјерама. Вријеме му је да се што прије врати у Канаду, и буде родољуб из Канаде", рекао је Бељак.

Он каже да још није разговарао са Карамарком, али да би до састанка требало да дође.

"Ми у ХСС-у никад нисмо донијели одлуку да подржавамо Мост и Орешковића. На страначким тијелима тога није било. Да сам ја онда био предсједник странке, позвао бих најпре Орешковића да представи свој програм странци која га подржава. До сада није било никакве комуникације и зато ја кажем да он није лош човјек, али очито нема појма о политици", рекао је Бељак који очекује да владајућа коалиција коначно почне да ради јер, како каже, грађани нису бирали људе да буду у Сабору да не раде ништа и да малтретирају јавност својим аферама.

Ако се овако настави, сматра да ће избори брзо доћи, били редовни или ванредни.

Бељак тврди да би одбио да му сутра понуде да буде потпредсједник владе.

"Коме да будем? Господину Орешковићу? Па он би мени могао бити потпредсједник. Ми имамо добрих идеја, али нас ништа не питају. Надам се да ће се то промијенити, иначе нећемо више подржавати ову владу", рекао је Бељак.