latinica  ћирилица
06/05/2016 |  11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

С. Кореја: Први конгрес владајуће партије од 1980. године

У Сјеверној Кореји данас је почео први конгрес владајуће Радничке партије у последњих 36 година, на којем би сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун требало да додатно учврсти своју владавину, преносе западне агенције.
Конгрес Сјеверне Кореје - Фото: РТРС
Конгрес Сјеверне КорејеФото: РТРС

На хиљаде изасланика из свих дијелова Сјеверне Кореје учествоваће на првом конгресу од 1980. године.

Страни новинари позвани да прате конгрес нису јутрос могли да уђу у Дом културе у Пјонгјангу, бетонску зграду украшену црвеним заставама у којој ће се током наредних дана одржавати страначки састанак.

Сјевернокорејски званичници се уочи конгреса хвале "чудесним резултатима" и кажу да је напредак у нуклеарном и ракетном програму "највећи поклон" за ријетку страначку конвенцију.

Страни аналитичари очекују да ће трећи вођа из династије Ким и званично усвојити политику паралелног развоја нуклеарног наоружања и привреде, и тако додатно учврстити своју власт.

Специјални програм сјевернокорејске телевизије почео је раније него иначе, уз похвале подвизима комунистичких челника.

Државни радио најавио је да ће седми конгрес Радничке партије "открити сјајан путоказ за коначну побједу револуције", известила је јужнокорејска агенција Јонхап.

Посљедни конгрес Радничке партије одржан је још у вријеме владавине Кимовог дједе, Ким Ил-сунга, утемељитеља државе. Отац Ким Џонг-уна, Ким Јонг-ил, који је умро 2011. није одржао ниједан конгрес странке на власти.