latinica  ћирилица
06/05/2016 |  11:40 | Аутор: sputniknews.com

Иран пријети да ће затворити Ормуски мореуз

Техеран је саопштио да може да затвори Ормуски мореуз уколико Сједињене Америчке Државе наставе провокације кроз овај стратешки пролаз, а за то има и правну основу.

Саопштење је услиједило као одговор на велике поморске вјежбе 30 држава са шест континената под вођством САД на стратешким мјестима као што су Суецки канал, пролаз Баб ел Мандеб и Ормуски мореуз.

“Ми морамо да се супротставимо било каквом штетном и злонамјерном понашању у Ормуском мореузу. Упозоравамо САД и њене савезнике да нећемо имати другог избора уколико дође до пријетећег проласка кроз Ормуски мореуз, него да поступимо према Конвенцији Уједињених нација о поморском праву из 1982“, изјавио је бригадни генерал Хосеин Салами, замјеник команданта иранске Исламске револуционарне гарде.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј осудио је намјеру Вашингтона тражећи од САД да одустану од најављене намјере и напусте регион.

Реторика званичног Техерана није без правног основа. У посебним случајевима, Иран има право да затвори Ормуски мореуз, изјавио је бивши савјетник иранског Министарства спољних послова Сабах Занганех.

“Ако иранска влада закључи да брод под страном заставом представља потенцијалну опасност по регион на основу Конвенције из 1982. године има право да затвори мореуз за све бродове те земље“, рекао је Занганех.

Иран има право да штити своју територију и друге земље у региону од претњи САД и њених савезника, додао је он.

“Традиционално, САД су покушале да створе тензије или сукоб у стратешким областима, посебно када су на дневном реду енергетска питања“, истакао је он.

“Стратегија је једноставна. Прво, Вашингтон тражи изговор за своје војно присуство у региону, онда се шаље оружје својим регионалним савезницима, чинећи их зависнима од тих залиха. На крају, Вашингтон званично нуди помоћ у рјешавању конфликта.“

Занганес наглашава да је број таквих провокација од стране САД у региону порастао.

Према његовим ријечима, разлог је што су САД разочаране односима у Савјету за сарадњу у Заливу који заузврат промовише антиирански став. Након што је потписан коначни нуклеарни споразум са Техераном, Вашингтон је покушао да привуче више земаља на своју страну.