latinica  ћирилица
06/05/2016 |  12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Косор: Загреб да преговара са Србијом о отовореним питањима

Дуготрајна блокада државе која је у преговарачком процесу може се вратити "као бумеранг", изјавила је бивша хрватска премијерка Јадранка Косор и оцијенила да би било добро да хрватска влада покрене преговоре са Србијом о рјешавању отворених питања због којих Загреб има резерве на отварање неких преговарачких поглавља Србије.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Уз она која су истакнута због поглавља 23, Хрватска и Србија имају и нерјешена гранична питања, како је то било и у случају Хрватске и Словеније, рекла је Косорова у ауторском тексту за љубљански "Дневник".

Она је оцијенила да међусобно искуство Хрватске и Словеније у преговорима с Еуропском унијом о чланству у тој интеграцији могло би се искористити да се Србији која чека на отварање поглавља 23 помогне у том процесу, али и појасне све његове тешкоће и изазови.

Према њеним ријечима, одлука Србије да "послије трагичне прошлости" одлучно закорачи према Европи је добродошла.

Она, међутим, каже да тај пут није лак јер нико у ЕУ не показује ентузијазам према проширењу иако је идеја и даље жива, преноси Хина.

Бивша предсједница хрватске владе је описала шта је предузела када је дошла на то мјесто у ситуацији кад је једна чланица ЕУ (Словенија) блокирала 14 од 35 преговарачких поглавља због билатералног граничног проблема и шта су јој тада говорили званичници у Бриселу.

"Рекли су ми - кад испуните све што од вас очекују чланице, завршићете преговоре, а ако их не испуните, онда их нећете завршити", испричала је Косор.

То се наравно односило на словеначку блокаду, додала је Косор.

"И Хрватска и Словенија могу посвједочити да у преговорима нема и не може бити попуштања, те да је потребно испунити све критерије. А попуштања нема јер се у преговарачком процесу све реформе и промјене чине због државе кандидаткиње за чланство, а не због Еуропске уније", тврди Косорова.

Она је додала и да Хрватска има велику прилику да током преговора Србије с ЕУ остварује и свој национални интерес у рјешавању отворених питања, при чему хрватска влада треба да имати јасну политику.

По њеној би оцјени хрватске и српске власти током преговора Србије с ЕУ могле саме да ријеше добар дио спорних питања као што је спорни српски закон о универзалној судској јурисдикцији, као и питање несталих особа, за које Косор сматра да је међу најважнијима, ако не и најважнији проблем у међусобним односима.