latinica  ћирилица
06/05/2016 |  13:01 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Салкић-Гаврановић: Отварање Ферхадије - позитиван преокрет

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић рекао је да очекује да свечано отварање Ферхат-пашине џамије у Бањалуци донесе значајан позитиван преокрет у изградњи повјерења, повратку Бошњака у овај град и брзом развоју туризма на овој регији.
Ферхадија - Фото: РТРС
ФерхадијаФото: РТРС

Салкић и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић су на састанку уочи сутрашњег свечаног отварања Ферхат-пашине џамије у Бањалуци констатовали да је Град Бањалука предузео низ активности да би ова церемонија прошла у најбољем реду, саопштено је из кабинета потпредсједника Српске.

У саопштењу се напомиње да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са безбједносним агенцијама из БиХ провело све припреме за осигурање доласка високих званица, али и многобројних вјерника.

"Морам истаћи посебно разумијевање грађана Бањалуке, исказано ових дана. У складу са посебним режимом безбједности, ужи дио града биће блокиран, бројне трговине и угоститељски објекти затворени. Све је ових дана подређено Ферхадији", нагласио је Салкић.

Гаврановић је нагласио да све пролази у складу са очекивањима, да је Бањалука спремна да дочека госте, те да ће сутрашњи скуп протећи у најбољем реду.

Он је информисао Салкића да су припреме у потпуности спроведене, те да градски штаб задужен за спровођење активности на организацији отварања Ферхадије дјелује синхронизовано са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Организационим одбором, те Бањалучким муфтијством које је носилац активности.

"У насељу Мејдан биће стациониране санитетске екипе, око објекта џамије осигурани приступни путеви, ослобођени паркинзи, те инсталирани пунктови са водом за пиће и тоалетима. Уведен је прилагођен режим саобраћаја у дијелу града који гравитира Ферхадији", рекао је Гаврановић.

Салкић је захвалио Гаврановићу и бањалучкој Градској управи за свесрдну помоћ и преузимање значајног дијела обавеза у припреми за отварање џамије.

Свечано отварање обновљене Ферхат-пашине џамије биће уприличено сутра у 11.30 часова.