latinica  ћирилица
06/05/2016 |  13:09 | Аутор: СРНА

У 14 општина Српске уложено око седам милиона КМ

Јединица Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за координацију пољопривредних пројеката завршила је имплементацију "Пројекта побољшања животних услова на селу" у оквиру којег је у 14 неразвијених и изразито неразвијених општина уложено око седам милиона КМ.
Пољопривреда - Фото: илустрација
ПољопривредаФото: илустрација

Пројекат је подржан кредитним средствима Међународног фонда за развој пољопривреде /ИФАД/, а имплементација се одвијала у општинама Билећа, Вишеград, Источни Стари Град, Трново, Берковићи, Источни Мостар, Калиновик, Невесиње, Рогатица, Рудо, Чајниче, Љубиње, Ново Горажде и Фоча.

Овај пројекат трајао је четири године и један је од девет пројеката које спроводи Министарство, а чија је укупна вриједност 103 милиона КМ.

Срни је у ресорном министарству речено да су завршена укупно 74 инфраструктурна потпројекта као подршка ланцима вриједности и набављена је опрема за удружења пољопривредника у укупној вриједности од 509.607 КМ.

Кредитна линија за набавку стеоних јуница из Чешке и Аустрије реализована је у сарадњи са Уникредит банком, мљекаром "Пађени" из Билеће, уз активну помоћ ресора за стручне услуге у пољопривреди и запослене у Јединици.

"Набављено је 85 висококвалитетних јуница и уз помоћ Министарства Правилником о подстицајима у пољопривреди за 2016. годину обезбијеђена су средства за субвенционисање ових кредита у износу од 25 одсто, што значајно смањује трошкове кредита за фармере", наводе у Министарству.

Пољопривредна задруга "Увац" из Рудог била је носилац другог ланца вриједности и њима су из средстава пројекта набављене саднице малине чиме су формирали расадник из којег ће домаћинства из најнижих категорија сиромаштва добијати саднице под повољним условима да би започеле производњу малина и тиме повећале приходе домаћинства.

Свим активностима пројекта постигнута су два најважнија циља ИФАД пројеката - повећање прихода домаћинства /за око 40 одсто у просјеку/ и смањење сиромаштва у руралним подручјима.

"Побољшање квалитета живота и постављање основних услова живота на виши ниво у селима, допринијело је томе да је значајан број домаћинстава започео улагања у развој пољопривредних ђелатности", истичу у Министарству.

Све активности пројекта биле су усмјерене на подршку два ланца вриједности - млијека и воћа, односно малина.

Ланци вриједности су подржани са неколико активности - обуке за чланове удружења и остале произвођаче, инфраструктуру као подршку ланцима вриједности, набавку опреме за пољопривредна удружења, подршку удружењима жена – брендирање производа и реализацију кредитне линије за набавку висококвалитетних стеоних јуница.

Кроз разне врсте обука и предавања прошао је укупно 12.481 учесник /9.134 мушкарца и 3.347 жена/.

Обуке су биле организоване у складу са потребама ланаца вриједности и изводили су их консултанти и ресор за стручне услуге које је ангажовала Јединица.