latinica  ћирилица
06/05/2016 |  14:06 | Аутор: СРНА

Зворник: Стевановић и Лакић разговарали о привредним темама

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић разговарао је данас о привредним темама са предсједником Управног одбора компаније "Алумина" Дарком Лакићем, који је на ову функцију именован прије нешто више од мјесец дана.
Зворник - Стевановић, Лакић - састанак - Фото: СРНА
Зворник - Стевановић, Лакић - састанакФото: СРНА

Стевановић је рекао да је ово њихов први званични сусрет, те да је и он лично, као и локална заједница, подржао Лакићево именовање на мјесто предсједника Управног одбора "Алумине".

"Драго ми је да је на чело управе дошао један млад амбициозан човјек, који зна шта `Алумина` представља регији Бирач, и, наравно, Зворнику", рекао је Стевановић.

Истичући да се слаже у многим оцјенама у вези са садашњом општом ситуацијом у компанији и о нужности привођења крају стечајног поступка Фабрике глинице "Бирач", Стевановић је навео да је то један од услова да би компанија ишла у нове инвестиције, усвајале неке још озбиљније технологије, те да би евентуално нека од крупних инвестиција из Европе била пресељена на подручје Зворника.

Он је додао да је свјестан да, док траје стечај у Фабрици глинице "Бирач", компанија "Алумина" не може одговорити потребама и својим обавезама, али да, упркос томе, када је ријеч о социјалном моменту и подршци другим сферама живота у овом граду, треба да одговори неким обавезама према обичном човјеку, граду Зворник и према регији.

Стевановић је нагласио и да у овом моменту нико не може са сигурношћу рећи колико ће трајати стечајни поступак у Фабрици глинице "Бирач".

"Уколико се буду чекале судске одлуке и њихова правоснажност, то ће трајати најмање пет, а вјероватно и више од 10 година, а буде ли било слуха да се постижу компромиси, стечај се може затворити за 90 дана", рекао је Стевановић.

Према његовим ријечима, тек тада ће Зворник добити оно што му треба, а то је једна здрава "Алумина" која ће бити конкурентна на тржишту Европе и свијета, која ће отварати нова радна мјеста и доносити значајан профит на овај простор, регије и Републике Српске.

Лакић је нагласио да је свјестан колико је "Алумина" значајна, не само за Зворник и ову регију, него за цијелу Републику Српску.

"Мислим да је ово једна од најзначајнијих и најперспективнијих компанија у Републици Српској и свјесни смо значаја за град Зворник и живот у Зворнику", рекао је Лакић.

Он је подсјетио да је његовом именовању на функцију предсједника Управног одбора "Алумине" претходила подршка и Владе Републике Српске, подршка свих важних учесника у процесу стечаја "Бирча", као и подршка и градоначелника Зворника.

"Оно што је важно јесте да унутар менаџмента и запослених у `Алумини` имамо заједнички став да идемо даље, да идемо напријед са развојним пројектима и да завршимо са свим медијским препуцавањима и подјелама", истакао је Лакић.

Он је оцијенио да је оно што је урађено у претходне три године веома значајно, те да је данас ситуација у "Алумини" знатно боља него што је била прије три године када је отворен стечај у "Бирчу".

"Али и даље су бројни изазови пред нама, и даље нас ограничава стечајни поступак и ја се надам да ће доћи до компромиса и да ће стечајни поступак бити завршен у што скоријем року, јер то нам омогућава значајније инвестиције и да идемо напријед, да развијамо наш производни програм и да не зависимо само од глинице и цијене алуминијума", рекао је Лакић.

Подсјетивши да се више од 95 одсто производње "Алумине" пласира на инострано тржиште, Лакић је нагласио да "Алумина", којој су конкуренција фабрике из ЕУ, мора континуирано улагати у технологију, у опрему, у кадрове.

"Компанија `Алумина` није директно наслоњена ни на једну фабрику алуминијума и зато мора, кроз нове производе, тражити тржишта, нове купце и обезбиједити раст и развој фабрике", рекао је Лакић.

Он је додао да су главна група производа металуршка и неметалуршка глиница, неколико врста хидрата, неколико врста зеолита, али да се у оквиру тих производа отвара неограничен број нових различитих производа који се за сваког купца посебно дизајнирају, са посебним хемијским саставима, те да морају бити прилагодљиви и задовољавати високе критеријуме купаца.

Лакић је истакао да се "Алумини" отвара и могућност да са неким фабрикама из ЕУ гради сарадњу на начин да они дио своје производње преселе овдје, да преселе технологију, знање, да нам уступе тржиште, наравно, уз обостран интерес и дијељење остварене добити.

Састанку у кабинету градоначелника Стевановића присуствовали су и замјеник градоначелика Бојан Ивановић и директор Сектора маркетинга у "Алумини" Радислав Филиповић.