latinica  ћирилица
06/05/2016 |  14:14 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Крсна слава општине Источна Илиџа

Општина Источна Илиџа данас прославља крсну славу Ђурђевдан, а тим поводом одржано је више манифестација које ће бити завршене у недјељу, 8. маја.
Ђурђевдан, Источна Илиџа - Фото: СРНА
Ђурђевдан, Источна ИлиџаФото: СРНА

Свечана академија поводом крсне славе одржана је синоћ када су најзаслужнијим појединцима, колективима и спортистима у 2015. години додијељена адекватна признања.

Највеће признање "Повеља општине" додијељена је бившем начелнику општине Предрагу Ковачу, који је у протекла три мандата много учинио на развоју и афирмацији ове локалне заједнице.

Бившем директору Средње школе Вујици Скулићу и правобраниоцу Слађани Космајац додијељене су плакете, док је више захвалница уручено појединцима, колективима и спортистима.

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама јутрос је служена Света литургија.

Начелник општине Миљан Дамјановић истакао је у обраћању новинарима да је ова локална заједница међу првима у Републици Српској и БиХ по покривености модерним саобраћајницама и водоводном мрежом, а прва у регији по оствареним приходима у привреди.

Дамјановић је рекао да ће остварени суфицит у прошлој буџетској години од 200.000 КМ бити усмјерен за завршетак започетих и покретање нових инфраструктурних пројеката.

Он је подсјетио да је у протеклих годину дана много урађено на изградњи саобраћајница у насељу Војковићи, у којем ускоро почиње и изградња канализационе мреже.

"Радили смо саобраћајнице и у насељима Добриња, Горњи Которац, два паркинг простора, те реализовали низ мањих инфраструктурних пројеката. Највећи пројекат на којем општина етапно ради од прошле године односи се на изградњу и уређење шеталишта, гђе смо за расвјету већ уложили 100.000 КМ", навео је Дамјановић.

Према његовим ријечима, општина ће у овој години урадити одређене пројекте према потребама становништва у свим мјесним заједницама.

Дамјановић је посебно истакао да је ова локална заједница финансијски стабилна, да нема дугова и неплаћених обавеза, те да све транше редовно исплаћује према свим буџетским корисницима.

Предсједник Скупштине општине Раде Ћосовић рекао је да је општина Источна Илиџа једна од најстабилнијих институција у Републици Српској јер има стабилно финансијско пословање, те истакао да у овој години имали позитивно ревизорско мишљење.

Ћосовић је напоменуо да Скупштина фунционише доста стабилно, те да има већину која све одлуке доноси у интересу становника.

Данашњем славском обреду у ресторану "Кула", који је предводило свештенство Српске православне цркве, осим домаћина, присуствовао је велики број званица из политичког и привредног живота града Источно Сарајево и Републике Српске.

Вишедневно обиљежавање Ђурђевдана започело је традиционалним Васкршњим и Ђурђевданским шаховским турниром, уличном трком, те организовањем изложбе ликовних радова о Светом Ђорђу ученика основних школа и Средњошколског центра "Источна Илиџа" и дођелом награда за најбоље радове.

Обиљежавање Ђурђевдана завршава се 8. маја Дјечијим фестивалом фолклора, који ће бити одржан у организацији Културно-умјетничког друштва "Бошко Вујадин" у насељу Касиндо.

У овој манифестацији ће, осим домаћина, учествовати млади фолклорни извођачи из Билеће, Вишеграда, Кнежева, Бусоваче и Калиновика.