latinica  ћирилица
06/05/2016 |  16:13 ⇒ 16:16 | Аутор: AFP

Папа примио Карлову награду и упитао: Шта се десило с тобом Европо?

Папа Фрањо позвао је данас Европу да сруши зидове које је изградила како би задржала мигранте и да изгради нову социјалну економију која ће служити интересима многих, а не само малобројних.
Папа Фрањо - Фото: АП
Папа ФрањоФото: АП

Током говора и обраћања у Ватикану папа је рекао: "Шта се догодило с тобом Европо, ризницо хуманизма, демократије и слободе?"

Подсјетивши да су оснивачи Европске уније стремили ка интеграцији послије Другог свјетског рата, врховни поглавар Римокатоличке цркве је рекао да су они били инспиративни зато што су се усудили да радикално мијењају моделе који су довели до рата, преноси АФП.

"Данас, више него икада, њихова визија нас надахњује да градимо мостове и рушимо зидове", истакнуо је папа, рекавши да сања о Европи у којој бити мигрант није злочин.

Он је указао и да је Европи потребна трансфузија меморије како би се ослободила искушења да хрли ка брзим и лаким краткорочним политичким добицима. Папа је поручио да Европа мора, такође, да из темеља промјени свој економски модел.

"Ако желимо да преиспитамо наше друштво, морамо да отворимо достојанствена и добро плаћена радна мјеста, поготово за младе", закључио је он.

Папа је то рекао у говору који је одржао у Ватикану након што му је током свечане церемоније уручена Карлова награда, једна од најпрестижнијих европских награда због његових заслуга за Европу. Папа Фрањо, који је неочекивано одлучио да прими награду, поруку Европи упутио је обративши се присутнима међу којима су били њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједници главних институција ЕУ и премијери бројних европских влада.

Папа је добитник Карлове награде за 2016. годину због свог, како је навео Савјет за додјелу награде, изузетног моралног ауторитета који нас истовременено опомиње и као посредник подсјећа да Европа има задатак и обавезу да настави да ради на остварењу идеала својих оснивача у изградњи мира и слободе, права и демократије, солидарности и очувању интегритета.

Карлову награда сваке године додјељује њемачки град Ахен за допринос европском јединству. Претходни добитници су бивши предсједник Сједињених Америчких Држава Бил ЦКинтон и Јован Павле II, који је добио специјално издање награде 2004. године.