latinica  ћирилица
06/05/2016 |  16:52 ⇒ 07/05/2016 | 10:22 | Аутор: Vijesti

Црна Гора увела "економско држављанство"

"Подзаконским актом се дефинише право Владе да може дати држвљанство грађанима који нису испунили основне предвиђене норме из црногорског Закона о држављаству, и то на бази неких других критеријума њиховог доприноса научном, културном, спортском, привредном или било ком другом аспекту живота у Црној Гори", рекао је премијер Мило Ђукановић.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Влада Црне Горе је синоћ усвојила програм економског држављанства. Премијер Мило Ђукановић је појаснио да је Влада усвојила подзаконски акт о економском држављантсву, који је увод у нови Правилник, што је како је рекао још једна од могућности поспјешивања економског раста.

Он је подсјетио да су од 2010., када је Црна Гора први пут нормативно обрадила идеју о економском држављаству, многе земље укључујући и еворпске земље усвојиле такав модел економског развоја.

"Обезбиједиле су на такав начин приливе у свој финансијски систем, који се мјере не стотинама милиона, већ милијардама евра. Црна Гора се колебала, надам се да нисмо сасвим изгубили шансу да искористимо и ту могућност за поспјешивање нашег економског раста. Надам се да ћемо добити добар приједлог од министарстава економије, туризма и одрживог развоја. Да ћемо усвојити Правилник и створити улове за све који желе да инвестирају у Црну Гору, а посебно идеја овог програма је инвестиција у регионални развој Црне Горе, да на тај начин допринесемо динамичнијем економском развоју и расту", објаснио је Ђукановић.