latinica  ћирилица
06/05/2016 |  17:00 ⇒ 18:41 | Аутор: Vijesti

Градња ХЕ на Морачи између економије и екологије

Потапање кањона Мораче и градња четири хидроелектране изазвало је бурне реакције бројних грађанских удружења. NVO Green Home, између осталог, тврди да план изградње ХЕ на Морачи није у складу са највишим стандардима из области енергетике и да је у супротности са директивама Европске уније, с обзиром на чињеницу да техничко рјешење за овај пројекат још није усвојено.
Кањон Морача (фото:pavlin.si) -
Кањон Морача (фото:pavlin.si)

Извршна директорица невладине организације "Green Home” Наташа Ковачевић саопштила је да Влада треба да послуша глас цивилног друштва и прихвати да је план хидроелектрана на Морачи “друштвено, економски и са аспекта животне средине неприхватљив”.

Она тврди да је Европска комисија у посљедњем извјештају о напретку Црне Горе јасно навела да је приликом инвестирања у хидроенергију потребно осигурати да се процјена утицаја на животну средину, законодавство о водама и обавезе заштите природе поштују.

Скадарско језеро

“Посебно за заштићена подручја и подручја од високе природне вриједности који могу потенцијално постати дио НАТУРА 2000 мреже”.

Оцијенила је да је план ХЕ на Морачи у директном сукобу са тим захтјевом, јер Скадарско језеро и кањон Мораче испуњавају све услове да буде подручје Натура 2000.

О томе, тврди, постоје бројни научни радови.

Оцијенила је да посљедњи “хитни позиви” Влади да формира Комисију за оцјену потенцијалих инвеститора за изградњу четири ХЕ на Морачи говоре о искључењу јавности из даљег тока развоја контроверзног пројекта.

“Не само да се до сада нико из Министарства економије није појавио са јасним економским индикаторима о исплативости овог пројекта, него се упорно и безочно спроводи политика свршеног чина, у нетранспарентном процесу који траје још од 2007.

 Кањон Мораче

Из владе саопштавају да је нетачан  навод ове НВО да Министарство економије поменути пројекат води нетранспарентно. Јавност је у континуитету обавјештавана о току реализације пројекта ХЕ на Морачи и потписаним меморандумима у тој области са више заинтересованих инвеститора и земаља, међу којима су и инвеститори из земаља чланица ЕУ.

Поменути меморандуми, између осталог, предвиђају одређене обавезе и Владе и заинтересованог инвеститора, као што су пружање свих неопходних информација заинтересованој страни за припрему Предлога пројекта, односно спровођење неопходних теренских испитивања од стране потенцијалног инвеститора, како би потврдила постојеће студије у вези са пројектом и припремила техничке и комерцијалне предлоге за његову реализацију, а све у складу са међународно признатим стандардима", наводи се у саопштењу Министарства економије.

 Паралелно са актуелизирањем  владиних планова за градњу хидроелектрана на Морачи, одржан је кајакашки Балкан риверс. А, огласио се и директор Свјетског фонда за заштиту природе - Адриа, Мартин Шолар који је рекао да “највећу опасност за Морачу представља план владе која на овој ријеци жели да изгради четири хидроелектране“, те да би се изградњом брана и акумулација поплавила велика подручја у горњем току ријеке што би утицало и на доток воде у Скадарско језеро.