latinica  ћирилица
06/05/2016 |  18:02 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Опозиција неће на састанак са предсједником Српске (ВИДЕО)

Представници опозиције поручили су данас да се неће одазвати позиву предсједника Републике Српске на састанак на којем би разговарали о одгађању јавних окупљања најављених за 14.мај.
Трг Крајине у Бањалуци - Фото: РТРС
Трг Крајине у БањалуциФото: РТРС

У тзв. Савез за промјене кажу да ће протест одржати у Парку "Младен Стојановић" у исто вријеме када је планирана манифестација "Његујемо српски језик". На овај потез одлучили су се, кажу, јер им Град Бањалука није одобрио коришћење јавних површина које су захтијевали за одржавање протеста. У Градској управи потврђено нам је да су захтјеве за одржавање протеста рјешавали по реду и да је опозиција закаснила са својим захтјевом. 

СНСД је резервисао Трг Крајине свим викендима од 14. маја до 5. јуна, док је Парк "Младен Стојановић" 14. маја резервисала Народна библиотека за своју манифестацију, каже лидер НДП Драган Чавић. Тврди да СНСД административним забранама спречава одржавање њиховог скупа, али да ће опозиција ипак одржати протесте и то тако што што ће доћи на манифестацију "Његујемо српски језик".

Чавић је рекао да ће се присталице СЗП окупити на скупу који организује Универзитетска библиотека "како би његовали српски језик по свим његовим љепотама, те да ће током тог скупа користити богате изразе српског језика како би исказали своје мишљење о стању у Републици Српској".

У СНСД-у одговарају да им није јасно зашто је опозиција најављивала протесте у термину за који нису унапријед обезбиједили дозволу. Генерални секретар странке поручио је представницима тзв. Савеза за промјене и да престану да изврћу његове ријечи.

Лука Петровић каже да то није проблем СНСД, те упитао зашто опозиција није обезбиједила дозволу.

- Они изврћу сво што кажемо како би обезбједили подршку што већег броја људи. Рекао сам да су сви политичари из СЗП који организују протест издајници, а не грађани - рекао је Петровић.

На заједничком састанку Уније студената Републике Српске, студентских парламената оба јавна универзитета и других студентских организација поводом најављеног протеста и митинга у Бањалуци закључено је да Републици Српској не требају протест ни митинг и да их неће подржати. Сличног става су и у Странци социјалне сигурности српских бораца у којој кажу да су и једни и други власт, само на различтитим нивоима, те најавили своје протесте 9. маја.