latinica  ћирилица
06/05/2016 |  18:53 | Аутор: klix.ba

Продаје се тузланска Дита: Почетна цијена 17 милиона КМ

Тузланска Фабрика детерџената Дита ускоро би могла добити свог власника. Наиме, јуче је објављен јавни позив за усмену лицитацију заинтересираних за преузимање овог некадашњег привредног гиганта. Вриједност имовине фабрике у стечају процијењена је на више од 17 милиона КМ.

Стечајни управник Дите Хајрудин Куналић, приликом избора купца, односно стратешког партнера, рекао је да је важно процијенити његов кредибилитет како би фабрика могла наставити са радом, односно како не би дошло до тога да имовина буде кориштена у неке друге сврхе.

"Позив за усмено јавно надметање заинтересираних је објављен и њему могу да се одазову сви заинтересовани. Почетна цијена је око 17.740.000 КМ. Уколико буде више заинтересираних бирао би се онај ко има већи кредибилитет у дјелатности којом се ова фабрика бави", рекао је Куналић.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду појавили су се потенцијални купци, а са којима су обављени разговори информативног карактера.

Када је у питању цијена, стечајни управник Дите сматра да је она доста реална.

"Били би сретни када би се јавили они са којима смо разговарали, јер стратешки партнер може бити само неко ко се бави овом производњом или дистрибуцијом производа те има додатна тржишта ван БиХ. Није сврха продати некоме ко би од овога направио нека складишта како би елиминисао Диту као конкуренцију, а вјероватно може бити и таквих жеља", наглашава Куналић.

Иначе, у тузланској фабрици детерждената у стечају тренутно ради око 70 радника који су распоређени на пословима производње течних и прашкастих детеџената, а трошкови пословања се покривају из прихода остварених продајом.

"Приходе остварујемо захваљујући центрима који су прихватили наше производе и грађанима који их купују. Ми са постојећом реализацијом можемо покрити текуће трошкове пословања, али Дита је презадужена да би могли ићи у неки план реорганизације у смислу да се кроз пословање плаћају обавезе које су јако велике", каже Куналић.

Циљ Дите је одржати производњу и присутност на тржишту, а што у коначници, сматра Куналић, представља стимулацију за потенцијалног купца који ће моћи наставити са радом, али и направити план инвестиција на пољу модернизације ове фабрике.

Јавни позив за лицитацију заинтересованих за преузимање Фабрике детерџената Дита остаје отворен мјесец дана.