latinica  ћирилица
06/05/2016 |  19:48 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Српска повећала извоз у прва четири мјесеца(ВИДЕО)

У прва четири мјесеца ове године Република Српска остварила је више од 5,5 одсто већи извоз него у истом периоду прошле године.
Граничи прелаз - камиони - Фото: РТРС
Граничи прелаз - камиониФото: РТРС

Истовремено, увоз је био мањи за више од 9 одсто. Највише се извозило у земље Европске уније и регион. То је побољшало слику обима спољнотрговинске размјене, која је у првом кварталу 2016. године била 865,5 милиона долара. Покривеност увоза извозом била је око 70 одсто.

У првом кварталу статистика не показује лоше резултате. У односу на прошлу годину извозили смо више за 5,6 одсто, а увозили за 9,5 процената мање. Ако гледамо земље Европске уније - подаци су још бољи. Разлог, сматрају поједини економисти је тренутно повећана тражња за одређеним производима у Европској унији. У случају евентуалног пада тражње у земљама ЕУ, сматрају, имали би проблем.

Према мишљењу економисте Горана Радивојца, објективно немамо потенцијал да се лако преоријентишемо на друга тржишта, а ни финансијске ресурсе.

Извозе се готове прерађевине, а земље Европске уније у које смо од јануара до маја највише извезли су Италија и Њемачка - више од 115 милиона долара. Када погледамо регион, највише робе пласирано је у Србију, из које смо и највише увозили.

Док се обимом спољнотрговинске размјене у прва четири мјесеца можемо похвалити, то се не би могло рећи за наплату доприноса. Око један одсто мање је него прошле године у истом периоду. Економисти подсјећају да је скоро мијењан Закон о доприносима. Сада би требало провјерити његове ефекте.

У Пореској управи наводе да је у априлу прошле године одржана мултилатерална компензација која је у буџет и фондове донијела више од 36 милиона КМ. Ове године у априлу није било компензације.