latinica  ћирилица
07/05/2016 |  07:56 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Свечано отворена обновљена Ферхат-пашина џамија у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је свечано отворена обновљена Ферхат-пашина џамија, за шта је издвојено више милиона марака.
Свечано отварање Ферхат-пашине џамије у Бањалуци - Фото: СРНА
Свечано отварање Ферхат-пашине џамије у БањалуциФото: СРНА

14.35 - Према првој процјени МУП-а Републике Српске између шест до осам хиљада вјерника и грађана данас је пратило церемонију отварања Ферхадије.

13.28 - Ферхадију су свечано отворили поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и премијер Турске у оставци Ахмет Давутоглу.

Пресијецањем врпце окончана је церемонија отварања обновљене Ферхадије, коју је пратило око 4.000 грађана, а обезбјеђивало више од 1.000 полицајаца.

Церемонија свечаног отварања Ферхат-пашине џамије (фото: Screenshot)

13.20 - Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је да сви народи у БиХ треба да граде будућност, суживот и мир. Кавазовић је оцијенио да је Ферхат-пашина џамија срце и душа Бањалуке, те захвалио свима који су помогли обнову Ферхадије.

"Свим муслиманима и грађанима БиХ отварање Ферхадије враћа осмијех на лица и срећу у заједницама у којима живе", рекао је Кавазовић.

13.17 - Турски премијер Ахмет Давутоглу оцијенио је да је Ферхадија порука мира свим народима у БиХ и свим грађанима у свијету. Он је рекао да је БиХ са свим својим народима и свим конфесијама "једно биће и једно срце, а да би њена подјела значила дијељење једног срца". "Не може се одвојити Бањалука од Сарајева нити Сарајево од Мостара, никада", оцијенио је Давутоглу, додавши да се зло које се десило у БиХ, никада више не понови.

12.41 - Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем рекао је да људи морају научити да поштују богомоље свих вјера и народа. "Уважавајући другу вјеру, поштујемо своју и само на тај начин можемо да живимо", нагласио је владика Јефрем. Он је рекао да је добро позната радост која испуњава вјернике приликом обнове и изградње богомоља.

Владика Јефрем је изразио задовољство и срећу што је обновљена Ферхат-пашина џамија.

Бискуп бањалучки Фрањо Комарица каже да је захвалан Богу што је дочекао отварање Ферхадије. "Ферхадија је симбол Бањалуке и тако ће бити и у будућности", рекао је Комарица и поручио да су сви у БиХ дужни да једни другима чине добро.

Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице у БиХ, нагласио је да је за све народе у БиХ значајно отварање Ферхадије и пожелио да сви у БиХ заједнички обнављају и граде богомоље.

12.22 - Стигао је и премијер Турске у оставци Ахмет Давутоглу и његова супруга, а у његовој пратњи је више од 30 људи.

11.58 - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је ово велики дан за БиХ, а отварања Ферхадије означио је побједом наде и добра, и као шансу да буду обновљени и односи међу људима. Он је истакао да је џамију срушила шачица неодговорних људи, али да су у послијератном периоду представници српског народа финансијски помогли њену обнову.

11.48 - Обраћањем гостију, након свечаног вјерског програма, у Бањалуци је настављена церемонија отварања обновљене Ферхат-пашине џамије, којој присуствује више хиљада вјерника из БиХ и иностранства. Добродошлицу званицама упутио је муфтија бањалучки Осман Козлић, који је истакао да је отварање обновљене Ферхадије велики дан за Бањалуку, за суживот, толеранцију и мир.

11.30 - На свечаност су пристигли бројни званичници, а међу њима и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић. Стигли су и чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић и Бакир Изезбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, епископ бањалучки Јефрем, бискуп бањалучки Фрањо Комарица, као и министри из Владе Српске, Антон Касиповић, Сребренка Голић, Јасмин Комић и Златан Кокић.

Званичници из Српске (фото: РТРС)

11.05 - Почела церемонија свечаног отварања Ферхат-пашине џамије. 

Вјерском програму присуствују предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, представници бошњачког народа у институцијама БиХ и Републике Српске, амбасадор САД У БиХ Морин Кормак, шеф Мисије ОЕБС-а Џонатан Мур, представници дипломатског кора, међународних организација, представници Српске православне цркве, Римокатоличке цркве и Јеврејске вјерске заједнице и други гости.

Кормакова је рекла да је отварање Ферхадије веома значајно, те да је америчка Амбасада донирала дио новца.

"Изузетно сам задовољна што сам данас на овој прелијепој церемонији. Ово је корак ка томе да Бањалука поново постане мултиетнички центар Републике Српске", истакла је Кормакова.

Након вјерског програма, церемонија отварања биће настављена обраћањем гостију, а за 13.00 часова предвиђено је свечано отварање Ферхадије.

10.32 - Бројни вјерници пристижу пред обновљену Ферхат-пашину џамију. На лицу мјеста је и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. 

.....

Због доласка неколико хиљада вјерника, бројних државника и високих званица, безбједност је подигнута на највиши ниво.

Више од 1.000 полицајаца ангажовано је на обезбјеђењу церемоније отварања обновљене Ферхадије.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је МУП предузео све мјере како би овај догађај протекао мирно и достојанствено.

Отварању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и делегација Народне скупштине Републике Српске.

У Бањалуку је стигао и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Акредитовани су и бројни амбасадори у БиХ, као и представници ОХР. Долазак је потврдио и високи представник Валентин Инцко и премијер Турске у Оставци Ахмет Давутоглу.

Испред Ферхадије су и медицинске службе.

Отварање обновљене Ферхадије прате бројне новинарске екипе.

Џамија Ферхадија изграђена је 1579. године и задужбина је Ферхат-паше Соколовића. Џамија је 1950. године уврштена у културну баштину БиХ, а потом и на листу споменика свјетске баштине при Унеску.

Овај вјерски објекат срушен је 1993. године током протеклог рата, а његова обнова коштала је неколико милиона КМ.

Извор: РТРС/Срна

Окупљање вјерника испред Ферхадије...
Фото: РТРС

Новинарске екипе испред Ферхадије...
Фото: РТРС

Окупљање вјерника испред Ферхадије...
Фото: РТРС

Уочи отварања Ферхадије...
Фото: РТРС

Окупљање вјерника испред Ферхадије...
Фото: РТРС

Отварање Ферхадије-повећана безбједност...
Фото: РТРС

Отварање Ферхадије-повећана безбједност...
Фото: РТРС

Окупљање вјерника испред Ферхадије...
Фото: РТРС

Испред обновљене Ферхадије...
Фото: РТРС

Испред обновљене Ферхадије...
Фото: РТРС

Испред обновљене Ферхадије...
Фото: РТРС

Свечано отварање Ферхат-пашине џамије...
Фото: РТРС

Свечано отварање Ферхат-пашине џамије...
Фото: РТРС

Званичници из Српске...
Фото: РТРС

Званичници из Српске...
Фото: РТРС