latinica  ћирилица
24/05/2016 |  10:56 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

"Афера Соболи"- Карамаркове обавјештајне услуге

Хрватски медији објавили су тајне извјештаје о Јосипу Петровићу који доказују да је Петровић из ИНА-е плаћао Карамаркову фирму Соболи. Ради се, према свему судећи, о старијим документима који приказују у каквим су односима Карамарко и Петровић били док је Карамарко пословао у приватном сектору.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

Готово иста документа објављена су у Националу у новембру 2011. године под насловом "Истражите све о Карамарку" у коме је главна теза да је Младен Бајић, тада главни државни тужилац, дао налог о испитивању пословања фирме Соболи и везама с Карамарком. У чланку из 2011. године објашњава се наводна повезаност СОА-е са Соболијем, баш као и у данашњем. С обзиром на аферу "Консултант" догађаје око арбитраже Ине и МОЛ-а, на документа се сада баца ново свјетло.

Карамарков Соболи Петровићу слао тајне извјештаје

Томислав Карамарко радио је за ИНА-у још док је у њеној управи сједио актуелни лобиста МОЛ-а Јосип Петровић и када је мађарски МОЛ већ био сувласник ИНА-е, пише Национал. Карамарко је током 2004. године, као предсједник Управе фирме Соболи, изравно био ангажован на израдама тајних пословних процјена и извјештаја за потребе ИНА-е.

Из Национала наводе како су крајем протекле недјеље добили писмене извјештаје која је ИНА-и слала Соболију, међу чијим је оснивачима и Томислав Карамарко. Судећи према оному што је руком дописано на писаном меморандуму Соболија, ти су се извјештаји достављали равно на руке Јосипу Петровићу.

Додаје се да извјештаји носе ознаку тајности, а увидом у њихов садржај види се да су писана фонтом и величином слова којим су писани извјештаји Противобавјештајне агенције или Централне обавјештајне агенције. Насловљена су на ИНА-у и класификована ознакама пословна тајна / врло тајно. Укупно се набраја пет извјештаја која су тадашњем члану Управе Јосипу Петровићу достављени између 1. и 5. марта 2005. године.

Афера Соболи

Подсјетимо да се Карамарко сматра оснивачем и бившим власником контроверзне фирме Соболи која је почела с радом 2002. године. Када је откривено да Соболи увелико ради за државне фирме, Карамарко, тада већ министар унутрашњих послова у Влади Иве Санадера, тврдио је да је нема афере јер се још 2005. године ријешио власничког удјела у Соболију.

Карамарко тврди да је продао удио у Соболију непосредно прије него што је постао шеф ЦОА-е.
Но, тврдило се како Карамарко и даље има утицај на пословање те фирме, па се писало о потенцијалном сукобу интереса.

Прије шест година Карамарков МУП службено је објавио да неће истраживати властитог министра у случају Подравке када је изашао податак да је манаџмент Подравке прије хапшења уплаћивао велике износе на рачун Соболија који је "бизнис интелиџенс фирма".

Пар година касније против Карамарка поднијеће кривичну пријаву невладина организација Партнерство за друштвени развој због уговора Соболија с ХАК-ом те низ других државних компанија. Та пријава одбачена је у марту ове године.

(Национал)