latinica  ћирилица
24/05/2016 |  12:26 | Аутор: СРНА

Грчка: Лучки радници ступају у штрајк

Радници у грчким лукама ступиће у дводневни штрајк у четвртак, 26. маја, поводом продаје двије највеће луке, што је Атина обећала кредиторима у замјену за новчани зајам.

Приватизација је од 2010. године донијела Грчкој само дио од планираних 50 милијарди евра и наишла је на оштро противљење синдиката. Лучки радници, који страхују до отпуштања, штрајковали су неколико пута.

"Продаја лука је грешка, то неће обновити привредни раст", рекао је Јоргос Гогос, генерални секретар синдиката радника у луци Пиреј.

Послије најављеног штрајка радници ће одмах одлучити о новом протесту, рекао је Гогос. Овакви протести могу да доведу до нагомилавања бродских контејнера и поремећаја у транспорту терета.

Љевичарске власти обуставиле су продају двије главне луке у Пиреју и једну у Солуну када су први пут побиједиле на изборима прошле године, али су поново расписале тендере у складу са споразумом са кредиторима о 86 милијарди евра помоћи, који је потписан у августу 2015. године.

Грчка је саопштила прошлог мјесеца да је кинеска компанија "Коско шипинг" дала до сада најбољу понуду за власнички удио од 67 одсто у луци Пиреј.