latinica  ћирилица
24/05/2016 |  17:24 | Аутор: СРНА

Стефановић: Одговор на тероризам мора бити снажан и координисан

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је у Грозном да одговор на тероризам, као глобални проблем, мора бити снажан и координисан, и поручио да Србија чини све да спријечи пропагирање радикалних идеологија и регрутацију потенцијалних терориста.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је, говорећи на седмом Међународном састанку високих представника задужених за питања безбједности указао да је чвршћа сарадња и благовремена размјена безбједносно интересантних информација веома важна за супротстављање свим изазовима које Европу и свијет очекују.

"Циљ наше земље је да смањимо пропагирање радикалних идеологија и спречимо регрутацију потенцијалних терориста, да пресечемо канале финансирања и комуницирања, осујетимо планирање и извршење њихових планова и да их, на крају, кривично процесуирамо", нагласио је Стефановић, преносе београдски медији.

Према његовим ријечима потенцијални ризик по безбједност Србије представља опасност од повратка српских држављана са страних ратишта, нарочито од повратка џихадиста из Сирије и Ирака, гдје су се борили у оквиру неке од терористичких организација које дјелују на том простору.

"Постоји опасност да те особе по повратку наставе да врше даљу радикализацију. Због учествовања у ратним сукобима у Сирији и Ираку подигнуте су оптужнице против седам држављана за кривично дело терористичко удруживање", указао је Стефановић.

Он је упозорио да државе које се налазе на миграторном таласу морају бити додатно опрезне јер, како је рекао, постоји потенцијална пријетња да би масовно кретање избјеглица из ратом опустошених земаља, као и економских миграната, могло бити злоупотријебљено од терориста, који желе да дођу до земаља које су њима интересантне за извршење напада.

"Ради постизања ових циљева све угрожене државе морају ојачати своје националне безбедносне капацитете и унапредити сарадњу и размену информација са другим земљама", закључио је Стефановић.