latinica  ћирилица
25/05/2016 |  16:12 | Аутор: СРНА

Пашалић: Српска се мора озбиљно позабавити питањем пописа

Демограф Стево Пашалић нагласио је да се цијела Република Српска мора озбиљно позабавити питањем пописа становништав у БиХ, јер подаци које хоће да објави директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, далекосежно гледајући, могу уздрмати конституивност народа у БиХ.
Стево Пашалић (Фото: porodicnikrug.com) -
Стево Пашалић (Фото: porodicnikrug.com)

Пашалић је оцијенио да су представници Републике Српске у БиХ у вези са тим питањем дјеловали млако и незаинтересовано, што је, како је истакао, највећи проблем.

Он је рекао Срни да су на јучерашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ово питање жешће бранили Хрвати него Бошњаци, што је снажна порука Србима да се њене институције овим питањем озбиљно морају да позабаве.

"Њихов кључни циљ је био достићи број Бошњака од 50,1 одсто у БиХ како су то и наштимали", истако је Пашалић.

Он сматра да је једностарану одлуку директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић од 18. маја о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ донио под притиском, јер има утисак да је све спремно да када се објави јединствена методологија да ће до 1. јула бити објављени сви подаци.

"Немогуће је, ако је Јукић прије пар дана прихватио методологију, да за наредних мјесец дана имамо комплетну обраду података. То наводи на сумњу да су ти подаци већ спремни и обрађени и значајно фингирани, а повод за то дају и наводи из појединих медија у Федерацији БиХ који су прецизно дали податке о броју становника и националној структуру", тврди Пашалић.

Он је додао да према тим подацима у БиХ живи 50,1 одсто Бошњака, иако они који се баве демографијом никако не могу доћи до таквих података, јер они говоре да је најмање њих отишло из земље у посљедњих 20 година.

"Имамо спремне податке, које ћемо, према процјени, аргументовано дати, да покажемо да су ови подаци које они називају просјечним нетачни. Када се говори о процјени, увијек се каже око, близу, више од, а њихови подаци су милиметарски тачни колико је којег народа у БиХ. Истовремено, те исте податке објавила је Међународна мониторинг мисија и индикативно је да се њихови подаци слажу у сваки број", појаснио је Пашалић.

Он је рекао да попис мора да мобилише све надлежне институције у Српској да се озбиљно позабаве тим питањем и да се попис врати у оквире законите методологије и струке, а не да буде директно под притиском политике.

Пашалић је рекао да су добри потези Завода за статистику Републике Српске, који је данас упутио званична писма директору Агенције за статистику БиХ Велимиру Јукић и предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу, као и члановима овог тијела, те релевантним домаћим и страним институцијама и појединцима, јер сматра да активности око обраде и резултата пописа треба да буду објективно приказане.

Он је нагласио да су ти потези добри, иако из Агенција за статистику БиХ више ни не желе о томе да разговарају.

"Надам се ћемо искористити све механизме да се дође до релевантних, тачних података, јер никоме у овој земљи не требају надувани подаци који ће у пракси бити потпуно бесмислени", поручио је Пашалић.