latinica  ћирилица
26/05/2016 |  20:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Ковач: Договор још није у потпуности постигнут

Коментаришући изјаву европског комесара Јоханеса Хана да је са Хрватском нађено рјешење за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом и да се формална одлука очекује наредне седмице, шеф хрватске дипломатије Миро Ковач каже да договор још није у потпуности постигнут, истакавши да хрватски захтјеви морају бити уважени.
Застава Хрватске - Фото: Getty Images
Застава ХрватскеФото: Getty Images

"Ми смо разговарали том приликом у Паризу и о том могућем рјешењу. Очекујемо да ових дана постигнемо договор. Још га нисмо у потпуности постигли. Кад га постигнемо, онда ћемо о томе хрватску и европску јавност јасно информисати", додао је Ковач, преноси регионална тв Н1.

Он је додао да је Хрватска заиста разговарала с Европском комисијом, земљама чланицама и холандским предсједништвом ЕУ-а о рјешењу.

"Желимо пронаћи рјешење које ће јасно уважавати хрватске захтеве", рекао је Ковач.

"Без испуњавања тих захтјева неће бити могуће напредовати што се Србије тиче. Могуће је да ће ти захтјеви бити испуњени. Ми на томе радимо", додао је он.

Ковач вјерује да је рјешење могуће пронаћи.

"Хрватски интереси, на којима радимо, који су и европски интереси, морају бити заступљени", нагласио је Ковач.

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да је са Хрватском нађено рјешење за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом, и истакао да формалну одлуку очекује наредне седмице, а отварање поглавља - до краја јуна.

Европски комесар је рекао да је са Хрватском постигнуто политичко рјешење о питању отварања поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ.

"Нашли смо рјешење синоћ. Очекујемо наредне недјеље формалну одлуку о отварању поглавља 23 са Србијом", изјавио је Хан на питање новинара у Бриселу.