latinica  ћирилица
26/05/2016 |  22:01 | Аутор: СРНА

Мајкрософт и Фејсбук полажу кабл за веома брзи интернет преко дна Атлантског океана

Америчке компаније "Мајкрософт" и "Фејсбук" саопштиле су да ће заједно радити на полагању кабла за веома брзи интернет преко дна Атлантског океана.
Фејсбук - Фото: Beta/AP
ФејсбукФото: Beta/AP

Нови, подморски кабал "Мареа" требало би да буде постављен до краја 2017. године, с циљем да се испуни све већа потражња корисника за бржим и поузданијим везама.

"Пошто се свијет све више креће ка будућности заснованој на компјутерском клауду, `Мајкрософт` наставља да инвестира у нашу клауд инфраструктуру како би се испунила тренутна и убудуће све већа глобална потражња за више од 200 клауд служби", истакао је званичник "Мајкрософта" Кристијан Билејди.

Према наводима компанија, "Мареа" ће бити подморски кабл са највећим капацитетом који је икад положен у Атлантик. Очекивани капацитет је око 160 терабајта података по секунди.

Кабловски систем дуг 6.600 километара биће први који повезује САД са Европом и ићи ће од Сјеверне Вирџиније до Билбаа у Шпанији.

Од Шпаније, мрежа података повезиваће центре у Африци, Азији, Блиском истоку и другим дијеловима Европе.

"Мајкрософт" је прије девет година купио акције "Фејсбука" за 240 милиона и има 1,6 одсто удијела у водећој свјетској друштвеној мрежи.