X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
27/05/2016 |  22:17 | Извор: klix.ba

Јединствени призори Етне, највећег активног вулкана у Европи (ВИДЕО)

Највећи активни вулкан на свијету Етна на источној обали Сицилије упркос својој активности за сада није толико опасан, а приликом сваке ерупције ствара невјероватне призоре.
Вулкан Етна - Фото: Screenshot/YouTube
Вулкан ЕтнаФото: Screenshot/YouTube

Посљедња ерупција вулкана Етна почела је прије неколико дана, а убрзо су се појавиле прекрасне фотографије ерупције на друштвеним мрежама.

"Од 17. маја свједоци смо пораста амплитуде вулканских потреса, уз повремено ослобађање плинова", саопштине је из Националног института за вулканологију и геофизику из Kатаније.

Етна је у стању активности готово у континуитету. Прва забиљежена ерупција тог вулкана је 475. године прије нове ере, а од тада тај вулкан је стекао легендарни статус, кроз описе из античког периода као мјесто богова ватре, змајева и киклопа.

Етна је с више од 3.320 метара надморске висине највиши вулкан и највиша планина испод Алпи у Европи. На падинама Етне, од широке долине Катаније према југу, налази се плодно вулканско тло које становници искориштавају за винограде и воћњаке.

Највећа ерупција у задњих 1000 година догодила се 1669. године када је избачено отприлике 830.000.000 м&суп3; лаве. На јужним обронцима планине појављивали су се и јаки земљотреси који су највише погодили подручје Вал ди Ното. Потпуно је био уништен западни дио града Катаније, али и других градова као што су Калтагироне, Милитело ин Вал ди Катанија, Модика, Ното, Палацоло Акреиде, Рагуза.... Највеће ерупције у задњих стотину година биле су 1928, 1949, 1971, 1983, 1992. и 2004. године, док је посљедња озбиљнија активност била од јануара 2011. до фебруара 2012.године.