latinica  ћирилица
06/06/2016 |  10:53 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Линта: Потјерницом за Џелајлијом Загреб цементира етничко чишћење

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да хапшење мајора Војске Републике Српске Ранка Џелајлије, на основу хрватске Интерполове потјернице, представља још један у низу доказа да званични Загреб води политику "цементирања етничког чишћења Срба".
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

Он је истакао да Хрватска константно, од завршетка рата, покреће нове истраге, подиже оптужнице и започиње суђења против све већег броја Срба да би оправдала лажну и апсурдну тезу да су Срби злочинци и агресори, а Хрвати жртве које су водиле ослободилачки рат.

"Други циљ покретања нових кривичних процеса јесте застрашивање Срба да се не враћају својим кућама, а да они који су се вратили поново напусте Хрватску", навео је Линта у саопштењу.

Он је подсјетио да је Ранко Џелајлија родом из Батињана поред Дарувара, а да је у Војсци Републике Српске постао активан када је протјеран из Западне Славоније у злочиначкој акцији хрватске војске "Бљесак".

Линта је позвао Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истраге и подигне оптужнице против припадника Хрватске војске и полиције који су починили бројне злочине над српским цивилима и заробљеницима и достави их Тужилаштву Хрватске да настави њихово процесуирање.

"У случају да хрватска страна одбије да тако поступи, Србија би требало да распише потјернице за свим лицима која су чинила злочине над Србима и да тражи њихове изручење", сматра Линта.

Он каже да ће, без активне улоге српског тужилаштва, Хрватска у наредном периоду наставити да расписује потјернице против протјераних Срба с циљем да правним путем "цементира њихово етничко чишћење".

Мајор Војске Републике Српске Ранко Џелајлија ухапшен је у суботу, 4. јуна, на београдском Аеродрому "Никола Тесла" према Интерполовој потјерници коју је за њим расписала Хрватска, због наводног ратног злочина у Дарувару.