latinica  ћирилица
01/07/2016 |  17:45 | Аутор: Анадолија

Дачић: Бошњачки политичари у БиХ намјерно држе ратно-хушкачку реторику

Хрватска, БиХ и Србија су централни троугао у овом тренутку балканске политике, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић и додао да мисли да у том троуглу нико четврти није потребан.
Ивица Дачић - Фото: blic.rs
Ивица ДачићФото: blic.rs

Дачић је рекао да би лидери три земље отворена питања рјешавала најбоље сами без било чијег мјешања са стране.

"Србија жели политичку стабилност у региону, разговоре и дијалог, те да гледа у будућност, при томе неће мењати своју политику и реторику и неће дозволити да је било ко понижава", рекао је Дачић одговарајући на питање о актуелној полемици између политичара у БиХ и Србији о питању обиљежавања годишњице злочина у Сребреници.

Дачић је истакао да је Влада Србије уложила много у политичку стабилнот у региону.

“Покренули смо и дијалог са Приштином, Вучић је био у Сребреници, тамо је замало избегао убиство, а до дана данашњег нико није саопштио ни ко га је напао, нити ко је то организовао“, рекао је министар спољних послова Србије.

Подсјетио је и да је свијет поздравио одлуку Вучића да прошле године присуствује обиљежавању годишњице у Сребреници, те додао да је Србија донирала Сребреници одређена средства, “не да би, како они кажу, купила неку њихову наклоност, него да би помогла развој тог краја“.

“Цео свет је поздравио такве кораке, а начелник општине Сребреница, очигледно у договору са Бакиром Изетбеговићем и делом бошњачких политичара, намерно држи ратно-хушкачку реторику, која не да да се води политика помирења, него нас стално враћа у конфликте из прошлости. Ми смо отворени за разговоре, али Србију нико понижавати неће“, поручио је Дачић.

Подсјећамо, прије пар дана начелник Сребренице Ћамил Дураковић изјавио је да политички врх Србије није добродошао 11. јула на комеморацију у Поточарима, јер, како је објаснио, неки појединци и институције у Србији не признају генеоцид Сребреници.