latinica  ћирилица
13/07/2016 |  14:31 ⇒ 17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Посљедње обраћање Камерона као премијера - Британија да буде што ближе Унији

Одлазећи британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас у свом посљедњем обраћању парламенту прије одласка са те функције да би Британија послије Брегзита "требало да покуша да буде што ближа Европској унији".
Посљедње обраћање Камерона као премијера (Фото: XINHUA/BARCROFT) -
Посљедње обраћање Камерона као премијера (Фото: XINHUA/BARCROFT)

Камерон је, одговарајући на питања посланика Доњег дома парламента, својој насљедици Терези Меј упутио савјет да би требало да позиционира Британију што ближе Унији, пошто ће британска трговина, безбједност и сарадња имати највише користи од блиског односа са блоком, пренијела је агенција АФП.

Камерон ће поподне сићи са функције премијера Британије, након што су грађани те земље игнорисали његову жељу за останком у ЕУ и на референдуму 23. јуна подржали Брегзит.

"Савјет који дајем својој насљедници, која је изванредан преговарач, јесте да би требало да покушамо да будемо што ближи Европској унији ради наше трговине, сарадње и безбједности", рекао је Камерон.

"Ламанш се неће проширити кад напустимо Унију и то је однос каквом треба да тежимо. То би било добро за Уједињено Краљевство и добро за Шкотску", рекао је Камерон, одговарајући на питање о Шкотској, чији су гласачи на референдуму већином гласова подржали останак у ЕУ.

Одлазећи премијер је рекао и да британска влада напорно ради на томе да обезбједи да грађани ЕУ могу да остану у Британији послије референдума, али је додао да ће то зависити од реципрочних права Британаца у Европи.

На питања посланика да ли би права грађана ЕУ на живот и рад у Британији могла да буду укинута и они депортовани, Камерон је истакао да "нема апсолутно никакве шансе да се то догоди".

"Напорно радимо на томе да урадимо оно што желимо, а то је да гарантујемо грађанима ЕУ, свима онима који су дошли у ову земљу, да ће се њихова права поштовати", истакао је Камерон.

"Једини случај у којем могу да замислим да нова влада одустане од те гаранције јесте ако се права британских држављана у другим европским земљама не би поштовала. Зато мислим да је важно да постоји реципроцитет", закључио је Камерон, који је на крају излагања поздрављен бурним аплаузом посланика.

Камерон је добио бурни аплауз на крају своје посљедње парламентарне сесије у функцији шефа владе.