latinica  ћирилица
23/07/2016 |  08:33 ⇒ 08:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршен Фестивал европског филма Палић

Уручењем награда на љетњој позорници на Палићу синоћ је завршен 23. Фестивал европског филма Палић.
На љетњој позорници додјела награде "Андерграунд спирит" (Фото: palicfilmfestival.com) -
На љетњој позорници додјела награде "Андерграунд спирит" (Фото: palicfilmfestival.com)

Награда "Златни торањ" за најбољи филм фестивала, који је додијељен њемачком остварењу "Тони Ердман" редитељке Марен Аде, од директора фестивала Радослава Зеленовића примила је монтажерка Хајке Парплиз, која је захвалила на гостопримству и прилици да прикажу своје остварење на Палићу.Она је прочитала писмо редитељке Марен Аде.

"Палићки торањ" за најбољу режију припао је румунском редитељу Кристијану Мунђијуу за филм "Матура".

Он је у видео поруци захвалио на позиву да посјети Палић и на награди.

- Награде подстичу публику да гледа филмове, а за нас редитеље то је заправо највећа награда - истакао је он.

Жири у коме су били редитељка Јешим Устаоглу (Турска), продуцент Рина Силдос (Естонија), глумица Аисте Диржиуте (Литванија), редитељка Михаела Кезеле (Њемачка) и редитељ Стефан Арсенијевић (Србија), додијелио је и два Специјална признања - српском филму "Дневник машиновође" Милоша Радовића и пољско-шведском остварењу "Љубав је горка" у режији Томша Василевског.

Предсједница Савјета фестивала Мира Бањац уручила је признање продуценту Петру Ристовском, пожељевши им да њихов "воз још дуго и срећно путује".

Ристовски је рекао да су овом наградом оправдали то што су се нашли у веома озбиљној такмичарској селекцији фестивала, да је она потврда квалитета филма и захвалио публици на реакцијама које су за њих ипак највећа награда.

Редитељ Томаш Василевски је прије одласка са Палића снимио видео поруку у којој је истакао да је било невјероватно искуство бити дио фестивала и да су почаствовани признањем.

Награда "Златни торањ" (Фото: palicfilmfestival.com)

Најбољи филм у селекцији "Паралеле и судари", према одлуци жирија критике, је мађарско остварење "Стаза од љиљана" Бенедека Флигауф, а Специјално признање је додијељено словачком филму "Ева нова" у режији Марка Шкопа.

Једногласну одлуку је донио жри критике у саставу: Марина Рихтер (Аустрија), Мариа Улфсак-Шерипова (Естонија) и Колета де Кастро (Француска).

Флигауфу је признање уручио селектор фестивала Патар Митрић, док ће Шкоп примити признање накнадно.

Жири новоустановљеног програма "Очи у очи", који су чинили млади филмофили Лара Мајкић, Сара Симовић, Павле Менало, Саша Папић и Виктор Пастерко, међу пет дугометражних филмова намијењених младој публици, одабрао је бугарско-грчки "Лекција" у режији Кристине Грозеве и Патра Валчанова.

У оквиру церемоније затварања прочитана су образложења жирија, приказани инсерти из награђених филмова и представљени сви који су учествовали у организацији 23. Фестивала европског филма.

Припрема наредног издања већ је почела, а отварање је заказано за 15. јул сљедеће године.