latinica  ћирилица
25/07/2016 |  11:40 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Стање природне несреће послије јаке кише у Варешу, Олову и Илијашу (ВИДЕО)

Стање природне несреће проглашено је на подручју општине Вареш, те дијела општина Олово и Илијаш, гдје су обилне падавине изазвале поплаве, клизишта и одроне.
Лед у Варешу (Фото:fokus.ba) -
Лед у Варешу (Фото:fokus.ba)

Невријеме праћено јаком кишом и градом захватило је јуче послије подне општине Зеница, Жепче, Вареш, мање дијелове Брезе и општину Илијаш.

У мјесној заједници Ступни До на подручју општине Вареш клизишта су угрозила око седам кућа. Уништена је једна штала, а због оштећења ван употребе је стављен пут Вареш Мајдан-Ступни До.

Земљорадници и ратари у Ступном Долу, Стријежеву и Будожељу претрпјели су огромну штету на усјевима.

Према селима Будожеље и Стријежево отежане су путне комуникације, а на појединим мјестима пријете клизишта. Због наноса земље отежана је путна комуникација и према селима Равне и Зубета.

Из општине Вареш наводе да је привремена процјена настале штете већа од 300.000 КМ.

Због клизишта онемогућен је саобраћај на путевима Вијадукт-Пржићи, Даштанско-Алијино корито-Пониква, Пајтов Хан-Будожеље.

Ријека Ставиња у мјесној заједници Дабравине поплавила је четири куће у подрумима и на првим спратовима. На путном правцу Дабравине-Кадарићи појавило се неколико клизишта, од којих је најкритичније у подружници Луке, наводи из општине Вареш.

На подручју опшине Жепче потпуно је прекинута дионица локалног пута према засеоку Јастребац у мјесној заједници Жељезно поље.

Потпуно је одсјечено и село Шахмани на мјесту гдје је и 2014. године било клизиште узроковано поплавама. Радна машина је на терену и интезивно се ради на санацији путева.

Стање природне несреће проглашено је и у дијелу општине Олово због појаве одрона у Кривајској улици.

На подручју општине Илијаш у Кантону Сарајево због јаког невремена нагло је повећан ниво ријеке Љубине која је поплавила десетак објеката, била је пресјечена путна комуникација Доњи Чевљановићи-Гајеви, а покренуто је и клизиште на локалитету Медојевића.

Стање природне несреће на подручју општине Илијаш проглашено је у мјесним заједницама Средње и Љубина, те дијеловима мјесних заједница Гајеви и Црна Ријека.

Директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак рекао је да механизација за одржавање путева треба да почне са уклањањем муља и блата са путева.