latinica  ћирилица
25/07/2016 |  17:17 ⇒ 26/07/2016 | 10:09 | Аутор: РТРС

Маја Гојковић у БиХ: Приоритет мир и стабилност региона (ВИДЕО)

Предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић боравила је у радној посјети БиХ. Са руководством оба Дома Парламентарне скупштине, предсједавајућим Савјета министара и члановима Предсједништва БиХ, разговарала је о интензивирању сарадње и размјени искустава у оквиру европских интеграција.
Маја Гојковић у Сарајеву - Фото: РТРС
Маја Гојковић у СарајевуФото: РТРС

Договорена је узвратна посјета Народној скупштини Србије послије октобарских избора у БиХ, када би требало да буде потписан и Споразум о сарадњи о европским интеграцијама. Гојковићева је посјетила и стару православну цркву Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији. 

Када не може предсједник Србије у Сарајево, може предсједница српског парламента. Маја Гојковић, по доласку у Сарајево поручила је да БиХ није случајно одабрана за прву званичну посјету након конституисања новог сазива скупштине Србије.

"Сматрам да је БиХ једна од најважнијих партнера Србије, јер у Европи када говоре о стабилности и будућности Балкана, увијек кажу да зависи од односа Србије и БиХ", сматра Гојковићева.

Односи званичног Београда и Сарајева често су у претходне двије деценије довођени до тачке пуцања због различитог тумачења ратних дешавања,тужбе за геноцид, специјалних веза Београда са Републиком Српском, бруталног напада на српског премијера у Поточарима.

Сафет Софтић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ (СДА), каже да је "наша историја оптерећена бројним отвореним питањима о којима постоје различити ставови Београда и Сарајева".

Вруће теме из прошлости данас нису биле на дневном реду, разговарано је о европској перспективи, заједничкој борби против тероризма, корупције и рјешавању проблема миграната.

Предсједевајући Представничког дома ПС БиХ Младен Босић истиче да "конфликт треба замјенити политиком која омогућује добро за све народе и грађане".

О добросусједским односима Гојковићева је разговарала и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, док су српски и хрватски члан Предсједништва били одсутни.