latinica  ћирилица
25/07/2016 |  19:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Министри ЕУ о проширењу и стратешким приоритетима

На дводневном састанку министара за европске послове и државних секретара ЕУ у Братислави разговарало се о процесу проширења са земљама кандидатима за чланство, као и о спровођењу стратешких приоритета ЕУ и приближавање Уније грађанима, саопштило је словачко предсједавање ЕУ.

Министри су синоћ разговарали са представницима земаља кандидата за чланство - Србије, Турске, Македоније, Црне Горе и Албаније - о процесу проширења, о томе шта ЕУ очекује од њих и обрнуто те како им европске институције могу помоћи да испуне критерије за чланство, а састанку је присуствовао и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Другога дана састанка разговарало се о спровођењу стратешких приоритета ЕУ, преноси Хина.

Европски савјет усвојио је у јуну 2014. документ под називом Стратешка агенда за Унију у временима која се мијењају, којим је дефинисано пет политичких приоритета за ЕУ у идућих пет година.

Министри су изразили задовољство напретком постигнутим у неким важним подручјима, као што су дигитални развој и енергетска унија, али се и сагласили око потребе бржег напретка кад је ријеч о подручјима која утичу на свакодневни живот европских грађана.

"Стратешка агенда за Унију у временима која се мијењају кључан је политички документ који би требало усмјеравати заједничка настојања европских институција и држава чланица до 2019. Значајан напредак постигнут је у многим подручјима, али нема сумње да у другима морамо појачати напоре", рекао је након састанка словачки државни секретар Иван Корчок, каже се у саопштењу.

Министри су такође истакли потребу боље комуникације с европским грађанима у свјетлу одлуке Велике Британије да изађе из ЕУ.

"Брегзит је примјер неуспјеха у комуникацији и наше неспособности да се ствари назову правим именом", казао је Корчок.