latinica  ћирилица
29/07/2016 |  08:32 ⇒ 13:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Изетбеговић у Новом Пазару: СДА најважнија за Бошњаке у региону

Лидер Странке демократске акције (СДА) БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Новом Пазару да је та странка најважнија јер брани положај Бошњака на Балкану и истакао да његова посјета највећем граду у Санџаку није никакво заобилажење Београда.
Бакир Изетбеговић - Фото: СРНА
Бакир ИзетбеговићФото: СРНА

Изетбеговић, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, након сједнице Координације СДА, којој су присуствовали представници те странке из БиХ, Санџака, Хрватске, Косова и Макеодоније, рекао да се странка на чијем је челу превасходно брине за позицију и равноправност бошњачког народа у државама насталим распадом Југсоалвије.

“Сматрамо да још увијек има потребе за координацијом и заједничким радом када је у питању позиција Бошњака“, рекао је он новинарима.

Изетбеговић сматра да су Бошњаци за четврт вијека прешли пут вриједан једног вијека.

"Одбранили су право на постојање на овим просторима, равноправност, вратили национално име, језике, одбранили право на самосвојност, посебност, вратили државност у БиХ након 450 година, направили војску“, рекао је Изетбеговић поводом 26. годишњице од оснивања СДА у Санџаку.

Према његовим ријечима, има још много тога што треба учинити истичући да су питања, због којих је основана СДА, још увијек актуелна, а прије свега борба за равноправност бошњачког народа.

Изетбеговић је подвукао да настају нови изазови који доносе нове проблеме СДА кроз читав регион, те ће се ова странка кроз сарадњу снажно залагати за мир, помирење и, како је рекао, кажњавање злочинаца који су починили злочине према овом народу.

Рекао је да су представници Координације СДА потписана изјава којом се та странка оградила од екстремизма и насиља који неки чине у име ислама.

“Ми на Балкану живимо инклузивни ислам, који је пружена рука осталим вјерама и народима. Стали смо уз специфичне захтјеве који имају СДА на Санџаку и Косову“, додао је.

Изетбеговић је негирао да је овом посјетом заобишао Београд, додајући да је први пут послије 26 година дошао у овај град, и да је требало то раније да учини.

Он је објаснио да није долазио јер су га у томе спречавали сукоби међу Бошњацима, а да је сада прави тренутак.

Напоменуо је да предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић често обилазе Бањалуку и друга мјеста у БиХ и да Бошњаци то не сматрају заобилажењем Сарајева.

СДА је, поручио је, најважнији фактор за Санџак, а на Балкану најважнија политичка странка за Бошњаке.

Иначе, у делегацији СДА БиХ у Новом Пазару је и потпредсједник те странке Дениз Звиздић, који је и предсједник Савјета министара БиХ.