latinica  ћирилица
10/08/2016 |  10:40 ⇒ 13/08/2016 | 17:14 | Аутор: Б92

Фелпс: Није било теоретске шансе да изгубим

Јубиларно, 20. олимпијско злато Мајкл Фелпс освојио је у својој омиљеној дисциплини – 200 метара делфин.
Мајкл Фелпс (Фото: epa/Patrick B.Kraemer) -
Мајкл Фелпс (Фото: epa/Patrick B.Kraemer)

- Није било теоретске шансе да изгубим сада – нисам знао до церемоније да сам побеијдио за само 0.04 секунде, али само то што сам поново на 200 метара делфин видио број један поред свог имена... Ни сам не бих љепши сценарио написао - рекао је 32-годишњи Американац.

Та дицсиплина је његов заштитни знак – на међународним такмичењима био је непоражен 11 година, од 2001. до 2012, а онда је у Лондону изгубио од Чада ле Клоса.

- На подијуму сам се присјећао посљедњих 16 година, ова дисциплина је она која ме је хранила, а ово је био посљедњи пут да ћу је пливати – мало ми је лудо када размишљам о томе да је ово посљедњи пут - додао је Фелпс.

Ле Клос, који га је добио прије четири године, сада је завршио на четвртој позицији.

-Ја не желим да он побиједи и сигуран сам да он не жели да ја побиједим, али он је добар пливач и не плаши се изазова. Талентован је. Боже, у посљедњих десет метара, осјећао сам се као да стојим - каже Фелпс.

Американац је постао најстарији мушку пливач који је освојио злато у индивидуалној дисциплини и први човјек који је на четири узастопне олимпијске игре освојио медаљу у истој дисциплини.

Само 70 минута касније, Фелпс се вратио у базен и у штафети 4x200 освојио своје 21. злато.

- Невејроватно, то је заиста много медаља, лудо - закључио је Фелпс, који има и два сребра и једну бронзу.