latinica  ћирилица
21/08/2016 |  16:34 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Радна недјеља за странке у Бањалуци (ВИДЕО)

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић најавио је како ће ова странака, осим кампање за локалне изборе, водити и референдумску кампању.
Бањалука - Фото: nezavisne novine
БањалукаФото: nezavisne novine

А бањалучки социјалисти данас о привреди. Најавили су да ће се залагати да Бањалука постане привредни центар Српске.

Истовремено, бањалучки СДС упутио је жалбу Градској изборној комисији због њихове одлуке да овој странци забрани појединачне посматраче, јер на изборе излазе унутар коалиције. 

ДНС увјерава да ће спроводити политику принципијелно, као и до сада. Програму рада и предизборној кампањи странке приступили су много боље него икад до сада, истиче предсједник Градског одбора Недељко Чубриловић: "Док други причају о актуелним проблемима који су изнад проблема надградње, ДНС је опредијељен да грађанима прича о конкретним проблемима који стварају услове за ту надградњу."

Носилац листе ДНС-а Будимир Балабан представио је иницијативу за мање бирократије, а више инвестиција.

И бањалучки социјалисти, у Скупштини града, кажу, залагаће се за побољшање привредног амбијента.

- У локалним заједницама се у протекле четири године апсолутно није говорило о привреди, јер је сва прича ишла у правцу да је привреда обавеза Републике и државе и схватило се на крају да се локалне заједнице морају укључити у рјешавање тих проблема, каже Раденко Комљеновић.

Уједињена Српска спремна је за предстојеће изборе, а осим изборне кампање, водиће и ону, референдумску, поручио је Ненад Стевандић, предсједник странке, након сједнице Главног одбора. Референдумом, каже, први пут у 21 годину, одлучујемо сами о себи: "Сви смо, све партије у Народној скупштини, гласали за одржавање референдума и зато "ико не смије да се извлачи из референдумске кампање и спровођења референдума".

Из бањалучког СДС-а жалба Градској изборној комисији на њену одлуку према којој је ускраћено право посматрача СДС-а за посматрање изборних активности ГИК-а, које им је оспорено јер наступају у коалицији.

Љубо Нинковић, члан Градског одбора, каже да су се позвали на Изборни закон БиХ, на члан који предвиђа да сви политички субјекти, коалиције, независни кандидати који се кандидују у основној изборној јединици имају право да акредитују свог посматрача.

Ипак, сматрају да жалба мора бити усвојена с обзиром да се позивају на Изборни закон БиХ који је виши правни акт у односу на упутство за акредитоване посматраче на које се позвао ГИК.