latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:43 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Нови напад на имовину СПЦ у Сарајеву, запаљен дио храма у Пофалићима (ВИДЕО)

Нови напад на имовину Српске православне цркве. У Сарајеву је јутрос запаљен дио Храма Преображења Господњег што је узнемирило ионако малобројне сарајевске вјернике.
Сарајево: Запаљен дио храма - Фото: РТРС
Сарајево: Запаљен дио храмаФото: РТРС

Пожар је избио у просторији у оквиру објекта цркве која је служила као остава за машине и вртни алат.

До пожара је највјероватније дошло дјеловањем отвореног пламена – то је закључак судског вјештака.

И док се чекају резултати истраге, претпоставка која се могла чути јутрос у порти храма јесте да је кроз прозор, који је због ранијих напада причвршћен даскама и шипкама, убачена запаљива материја.

Иначе, овај храм већ 40-ак пута је био мета напада вандала и пљачкаша, а истраге су углавном завршаване без резултата.

Умјесто литургије, у сарајевском храму Преображења Господњег јутрос полицијски увиђај. Умјесто свештеника, ионако малобројне сарајевске вјернике дочекала је жута трака.

- Јутрос око 8 часова дошли смо да се припремамо за литургију. Кад смо откључали, црква је била пуна дима. Утврдили смо да је пожар у остави црквеној, тамо је била косилица, неки алат, то је све изгорјело, дим је још увијек ишао на спољни прозор од стране цркве, прича Чедомир Ђелмо, парох долачки.

Убрзо су стигли ватрогасци, пожар угасили, а по овлашћењу кантоналног тужиоца, припадници МУП-а Сарајевског кантона обавили су увиђај у присуству судског вјештака за противпожарну заштиту.

 -Током вршења увиђаја судски вјештак је дошао до закључка да је до пожара дошло највјероватније дјеловањем отвореног пламена, каже Ирфан Нефић, портпарол МУП-а Кантона Сарајево.

Вјерници запрепаштени најновијим вандалским чином којим се, поручују, не жели добро БиХ и заједничком животу.

- Није нимало случајна порука паљења овог храма. Мислим да неко стоји иза тога. Сви храмови у Кантону до сада су више пута оштећени, паљени, обијани, пљачкани, истиче Миливоје Чаваркапа, предсједник Удружења "Повратак у Сарајево".

Сама Црква Преображења Господњег до сада је била мета 40-ак напада. Мало шта је откривено, а сада стижу извјештаји за нападе од прије 10-15 година да су случајеви застарјели и да се истрага обуставља.

Врло је индикативно и да је приликом јучерашњег расклапања шатора након прославе крсне славе храма, примјећено да је он исјечен, што је такође пријављено. Али то изгледа није био и једини инцидент. Један од вјерника које смо затекли у порти храма тврди да су једном полицијском официру на прослави сметале српске заставе.

Напад на пофалићку српску цркву наишао је на оштре осуде из Српске и Србије – тражи се хитна реакција надлежних.
 
- Ми тражимо хитну истрагу, надамо се да се неће поновити истрага као поводом Сребренице, односно поводом напада и покушаја убиства премијера Вучића. То су ствари на које наша држава мора да реагује, наводи Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Иста политика која је запалила Храм Преображења Господњег жели и да укине Републику Српску, реагује посланик СНСД-а у бх. парламенту Сташа Кошарац и додаје да је намјера оваквих инцидената застрашивање и оно мало Срба који живе у Сарајеву, односно остваривање политичких циљева који нису постигнути у рату.

Хитно откривање починилаца затражио је и ПДП - уколико они не буду откривени, поручују, Србима ће по ко зна који пут бити послата порука да им није мјесто у Сарајеву.