latinica  ћирилица
27/08/2016 |  21:57 ⇒ 21:59 | Аутор: Агенције

Исламисти се покушавају убацити у њемачку војску

Постоје назнаке да се исламисти покушавају прикључити њемачким оружаним снагама како би стекли војну обуку и искористили је за нападе у Њемачкој и иностранству, објавио је лист Велт ам Зонтаг.
Њемачка војска - Фото: AFP
Њемачка војскаФото: AFP

Оружане снаге због тога желе да се регрути подвргну безбједоносним провјерама војне контраобвјештајне агенције, почевши од јула 2017, како би се могло брзо уочити екстремисте, терористе и криминалце, пише овај лист у чланку који ће сутра бити објављен.

Таква безбједоносна провјера захтијевала би промјене у законима који се односе на војску. У нацрту документа који оправдава такве промјене, а који је лист добио на увид, наводи се да постоје знакови да се исламисти покушавају прикључити оружаним снагама. Њемачка је на опрезу након низа напада у јулу, од којих је за два одговорност преузела Исламска држава, а министар унутрашњих послова је већ најавио планове о повећању безбједности.

Влада би промјене могла одобрити већ сљедеће седмице, наводи лист позивајући се на безбједоносне изворе. Портпарол министарства одбране рекао је да је Влада у процесу одлучивања о закону. Војна контраобавјештајна агенција провјерава 64 осумњичена исламиста, 268 осумњичених десничарских екстремиста и 6 осумњичених љевичарских екстремиста у оружаним снагама, пише лист .