latinica  ћирилица
29/08/2016 |  21:01 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Ђокић: Референдум никоме не би требало да смета (ВИДЕО)

Референдумом о Дану Републике, Српска жели да чује мишљење грађана Српске о томе да ли желе да имају свој дан Републике или не, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, гостујући у Дневнику плус.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Референдум као такав никоме не би требало да смета - рекао је Ђокић, и додао, да сваки амбасадор чланица ПИК-а који би био против тога, руши демократске принципе у својој земљи.

Истакао је да му је жао што се таква демократска традиција коју имамо као и многе друге земље, на погрешан начин разумије и спречава. Каже да је и отворено писмо Владе Републике Српске јасан знак да Српска не припрема ништа друго, осим да 25. септембра провјери да ли грађани подржавају обиљежавање Дана Републике, јер је то некоме засметало.

Ђокић је додао да би амбасадори земаља чланица ПИК-а требало да схвате да је 25. септембар за Српску дан када ће се грађани изјаснити на референдуму.

Министар је навео ди а је значајно да је у овој години настављена политика раста индустријске производње, да су резултати у посматраном периоду већи у односу на 2015. годину.

Према његовим ријечима, ово ће допринијети расту БДП који би требало да буде три одсто, можда и више, што су охрабрујући подаци и резултат укупних напора Владе у претходним годинама.

Министар је у Дневнику Плус изјавио да је, захваљујући напорима Владе, Српска напредовала у стицању сигурности за инвеститоре који у њу улажу новац. Истакао је добре резултате раста индустријске производње у Српској у првој половини ове године - од 5,8 одсто, а који су у складу са укупним мјерама Економске политике Владе, утврђеним за 2015. годину.