latinica  ћирилица
30/08/2016 |  14:00 | Аутор: СРНА

Нови конкурс за медицинске раднике за рад у Њемачкој

Медицинске сестре и техничари могу се до 14. септембра пријавити на нови конкурс у оквиру пројекта за посредовање при запошљавању медицинских радника у Њемачкој.
Медицински техничари    (Фото:diz.lv) -
Медицински техничари (Фото:diz.lv)

Сви кандидати биће позвани на разговор, а о мјесту и времену биће накнадно обавијештени, саопштено је из Њемачке развојне агенције у БиХ /ГИЗ/.

Више информација кандидати могу наћи на веб страници Агенције за рад и запошљавање БиХ, која у партнерству са ГИЗ-ом и Њемачком савезном агенцијом за запошљавање реализује "Трипл вин" пројекат.

Од почетка пројекта 2012. године до данас успјешно је посредовано око 400 медицинских сестара и техничара за различите послодавце у Њемачкој.

Координатор пројекта Џејна Хуртић истиче да пројекат омогућава већу сигурност у процесу, јер нуди системско и посредовано запошљавање и праћење, што значи да су са кандидатом у контакту од пријаве на конкурс, до њихове пуне интеграције у њемачко друштво.

"У том периоду кандидат има пуну подршку у припреми, одласку и интеграцији у нову средину. Кандидате припремамо кроз бесплатне језичке, стручне и оријентационе курсеве, након чега слиједи помоћ при спајању са послодавцима у Њемачкој и склапању уговора о раду, као и раној интеграцији", рекла је Хуртићева.

Вођа пројектног тима Њемачке савезне агенције за запошљавање Волфганг Дик каже да је улога Агенције коју представља проналажење адекватних послодаваца у Њемачкој.

"Ова агенција сарађује искључиво са оним послодавцима који испуњавају одређене критерије, као што су коректна и редовна плата за медицинско особље, коректни услови рада, те онима који предузимају процедуре за признавање страних диплома. Осим тога, спроводимо процедуре имиграције и интервјуа за сваког кандидата прије него што дође у Њемачку", рекао је Дик.

Пројекат "Трипл вин" поштује кодекс понашања Свјетске здравствене организације, те регрутује стручно особље из области здравствене његе, само у домену гдје званично постоји вишак радне снаге.

У БиХ то је случај са медицинским сестрама и техничарима. Доктори и друго високообразовано медицинско особље, којег у БиХ нема довољно, не могу се пријављивати за посредовано запошљавање у Њемачкој.

Пројекат се истовремено проводи у Србији и Филипинима, гдје је, такође, регистрован вишак стручног особља из области здравствене његе.