latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:31 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Салкић очекује да ОХР забрани референдум (ВИДЕО)

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић састао се у Бањалуци са 10-так ветерана тзв. Армије БиХ.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Састанку су присуствовали потпредсједница Федерације Мелиха Махмутбеговић и федерални министар бораца Салко Букваревић.

Главна тема састанака били су повратак Бошњака у Републику Српску и најављени референдум о Дану Републике.

Салкић је, након састанака, изјавио да су амбасадори ПИК-а јуче, како је навео, утврдили дијагнозу "да је најављени референдум антидејтонски и неуставан".

Потпредсједник Српске је истакао да је сада "на потезу ОХР од којег очекује да употријеби све своје надлежности да забрани одржавање референдума".

Убјеђен је да референдума неће бити. На питање зашто се грађанима Републике Српске оспорава право на референдум и зашто га бошњачки политичари изједначавају са позивом на рат, Салкић је избјегао одговор, тврдећи да је Република Српска нетолерантна.

Потпредсједница ФБиХ Мелиха Махмутбеговић изјавила је након састанака да је у Хрватској и БиХ присутна оштра реторика која не доприноси процесу помирења, а да је све то у функцији предизборне кампање.

Да састанак Салкића са ветеранима тзв. Армије БиХ и федералним званичницима не прође без скандалозних изјава побринуо се Шериф Пaтковић, испред Координације која окупља бошњачке ратне ветеране.

Пaтковић је новинарима у Бањалуци, испред институција Републике Српске, изјавио "да се поноси сваким војником тзв. Армије БиХ, јер за разлику од војника ВРС, они, како тврди, нису чинили злочине и геноцид", истовремено позивајући предсједника БОРС-а Миломира Савчића на разговор.

Предсједник Борачке организације Републике Српске у изјави за РТРС рекао је да "све док једна страна, у овом случају бошњачка, буде искључива када су у питању догађаји из рата, у БиХ се неће моћи разговарати о толеранцији и разумијевању".

Позвао је борачке организиције из ФБиХ да омогуће обиљежавање страдања Срба и војника ЈНА на територији овог ентитета. А да је Република Српска толерантна, доказује каже и чињеница, да овакав састанак у овом саставу одржао у Бањалуци, додајући да није сигуран да би Срби тако нешто могли да организују у градовима ФБиХ.