latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Младићева одбрана тражи наставак доказног поступка

Одбрана Ратка Младића затражила је од судског вијећа да поново размотри своју одлуку о окончању доказног поступка одбране, или да му пак дозволи да уложи жалбу на ту одлуку.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

У поднеску Младићеве одбране истиче се да судско вијеће није донијело јасну и образложену одлуку због чега је заузело драстичан и непрецедентан став да се оконча представљање доказа одбране, иако одбрана има још свједока и расположивих сати за извођење доказа.

Младићеви браниоци такође у поднеску наводе да судско вијеће још није одлучило о њиховм захтјеву да веће поново размотри своју одлуку, или одбрани дозволи дозволи жалбу на ту одлуку којом је вијеће у јулу одбило низ Младићевих захтјева који се тичу захтјева за правичним суђењем и заштитом претпоставке невиности.

Судско вијеће са судојим Алфонском Оријем окончало је доказни поступак одбране Ратка Младића 16. августа ове године иако су се браниоци томе противили, указујући да пред суд могу извести још тројицу свједока.

Уколико се доказни поступак оконча на овоме, до краја суђења Младићу остаје да тужиоци и браниоци уложе завршне поднеске и одрже завршне ријечи, а када ће се то догодити, судије ће саопштити накнадно.

Бивши командант Главног штаба Војске Републике Српске, оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ гранатирање, као и за узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.