latinica  ћирилица
15/09/2016 |  18:49 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Требиње: Село Оровац добија воду (ВИДЕО)

У кршевитим херцеговачким предјелима свака кап воде је драгоцјена. Знају то добро мјештани села Оровац, код Требиња, које би ускоро први пут требало да добије модеран водовод.
Село Оровац - Фото: РТРС
Село ОровацФото: РТРС

Градњу водовода финансирају мјештани властитим средствима, Град Требиње је донирао 12 хиљада КМ, а радове изводи механизација Хидроелектрана на Требишњици.

Вода, пут и струја три су основна предуслова за опстанак и нормалан живот. Оровац одавно има струју и асфалтни пут, али се тринаест домаћинстава водом снабдијева искључиво из чатрња. Након што су мјештани утврдили да би на овој локацији могло бити подземне воде у количини довољној за село, Хидроелектране на Требишњици уступиле су механизацуију и вода је заиста нађена на дубини од 78 метара. Почело се са градњом водовода.

- Поравнали смо пут, почело се са копањем базена и наредних дана би све требало да буде готово - каже мјештанин Благоје Грубач.

Градња водовода захтијева много и рада и новца. Зато је свака помоћ више него добродошла.

- Урадили смо приступни пут, основне грађевинске радове и даље ћемо помагати у складу са законским могућностима - каже Гордан Мишељић, директор Хидроелектрана на Требишњици.

Памте мјештани Оровца када је у селу било 250 становника. Сада је овдје стално настањено 13 кућа. Сигурни су да ће са изградњом водовода и село поново заживјети.

Радови ће бити интензивирани. Слиједи градња цјевовода, па би на Оровцу ускоро први пут могла да потече вода из славина, а старе чатрње да буду заборављене.