latinica  ћирилица
19/09/2016 |  08:42 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Иванцов: Грађани Српске имају право да изађу на референдум (ФОТО)

У Бањалуци одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова.
Додик и Иванцов - Фото: РТРС
Додик и ИванцовФото: РТРС

Иванцов је у разговору са предсједником Српске поновио већ познате ставове да је Русија уз Републику Српску.

- Српски народ има право да изрази своји вољу путем референдума, рекао је Иванцов.

Како је саопштено из Кабинета предсједника Српске, саговорници су оцијенили и да су напетости у вези са одржавањем референдума  непотребне, јер референдум није уперен ни против кога. 

Разговарано је и о предстојећој посјети предсједника Српске Русији. Најављено је да ће Додик са Путином раговарати и о свим акуелним политичким питањима, али и о подршци Русије Српској.

Са Иванцовим је разговарао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је том приликом рекао да да ће се Колегијум Народне скупштине изјаснити о одлуци Уставног суда БиХ након што нова одлука тог суда буде достављена.

Фото: РТРС

Иванцов је јуче најавио да ће са званичницима Српске разговарати о новонасталој ситуацији након одлуке Уставног суда БиХ. Иванцов је изјавио да је разочаран одлуком Уставног суда БиХ о забрани референдума. Сматра да одлука не доприноси смиривању тензија у БиХ.

Сви у Српској су веома одлучни да референдум о Дану Републике буде одржан 25. септембра, јер је то кључно и законско право Републике Српске, изјавио је предсједник Милорад Додик. Рекао је како је свима јасно да је Уставни суд БиХ политички мотивисан и да је под политичким притиском појединих бошњачких политичара, као и појединих амбасада и Канцеларије високог представника, који покушавају у БиХ да тренирају одређене политике.