latinica  ћирилица
23/09/2016 |  12:50 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Сарајево: ОЕБС-ов састанак о смањењу ризика од катастрофа

У Сарајеву је данас, у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ, почео састанак о смањењу ризика од катастрофа, чији је циљ размјена искустава у јачању институционалних капацитета за успјешније суочавање са посљедицама катастрофа узрокованих природним непогодама.
Сарајево: ОЕБС-ов састанак о смањењу ризика од катастрофа - Фото: СРНА
Сарајево: ОЕБС-ов састанак о смањењу ризика од катастрофаФото: СРНА

На дводневном састанку, који је организован у оквиру пројекта "Смањење ризика од катастрофа и безбједност у ОЕБС региону", учествују представници партнерских општина Влоре, Улцињ, Горажде и Бајина Башта, те представници архус центара из БиХ, Србије, Црне Горе и Албаније.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је новинарима да се, радећи заједно са званичницима свих нивоа власти, желе спријечити сви могући кризни проблеми и катастрофе.

Мур је истакао да ће данас с тим циљем говорити о сарадњи, те разним могућностима како побољшати координацију између институција.

"Желимо бити практични. Посјетили смо много мјесних заједница и општина након поплава и клизишта 2014. године и видјели доста напретка у изградњи. Ипак, не можемо потврдити да катастрофа убудуће неће бити, због чега морамо бити сигурни да имамо најбоље механизме за координацију да бисмо што брже реаговали", навео је Мур.

Замјеник амбасадора Аустрије у БиХ Волфганг Тил подсјетио је да су у Бечу базиране међународне организације које су важне за његову земљу, те да ће Аустрија наредне године предсједавати ОЕБС-ом.

"Након поплава 2014. године ми смо видјели да имамо морални разлог да билатерално помогнемо БиХ. Многи су то учинили, Министарство иностраних послова, Агенција за развој, Оружане снаге, регионалне агенције и невладине организације", рекао је Тил и додао да је Аустрија са 15.000 евра помогла овај мултилатерални пројекат.

Он је истакао да је важно да у будућности организације као што је ОЕБС, помогну да земље као што је БиХ буду боље припремљене.

"У Аустрији имамо доста знања у овој области, што ћемо искористити током нашег предсједавања 2017. године", рекао је Тил.

Директор Швајцарске агенције за међународни развој и сарадњу Барбара Датвилер Шоја рекла је да је њена земља са шест милиона швајцарских франака након поплава подржала разне пројекте, ради смањења ризика од катастрофа.

Она је навела да се смањењем ризика могу заштити живот и имовина, те смањити економски губици, због чега је важно да владе раде са цивилним друштвом и осталим актерима.

Помоћник министра безбједности БиХ за заштиту и спашавање Самир Агић рекао је да овакав догађај појачава и унутрашњу и међународну координацију, те отвара путеве, пројекте и визију приближавања БиХ европским стандардима.

"БиХ је посљедња земља у Европи која није добила кандидатски статус за чланство у ЕУ због политичких разлога. Тако и систем заштите и спашавања БиХ, иако посједује значајне кадрове, материјална и техничка средства и капацитете којима може да помогне изван БиХ, нажалост још `тапка` на истом мјесту управо због политичких разлога", навео је Агић.