latinica  ћирилица
06/10/2016 |  16:48 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Сјећање на убијене српске борце у Чаклама (ВИДЕО)

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и паљењем свијећа у мјесту Чакле на Игману, данас су породице погинулих бораца Војске Републике Српске и припадници Борачке организације Илиџански борац, одали почаст за 22 погинула борца које су 6. октобра 1994 године, у вријеме примирја, убили припадници тзв. Армије РБиХ.
Парастос у мјесту Чакле на Игману - Фото: РТРС
Парастос у мјесту Чакле на ИгмануФото: РТРС

У рану зору, припадници тзв. Армије РБиХ прошли су поред базе УНПРОФОР-а и дубоко у српској теритирији масакрирали позадинску јединицу Војске Републике Српске. Немања Мочевић који је 1994. године имао пет година, у једном дану на Игману је изгубио оца и стрица.

Син погинулог борца ВРС Немања Мочевић каже да су сјећања  на страдања још свежа.

Сваке године саборци и породице страдалих обилазе мјесто стратишта да би одали почаст погинулима.

Предсједник Општинске борачке организације Илиџански борац Бобан Томашевић подсјећајући на овај злочин, наводи да су муслиманске снаге у зору мучки опколиле, напале и масакрирале српске борце, а затим њихова тијела спалили.

Милица Кењић каже да дјеца погинулих бораца треба да посјећују ово мјесто и да знају гдје су им очеви изгинули.

Породице погинулих бораца и саборци годинама чекају од општинских власти Трнова у ФБиХ дозволу да у Чаклама поставе спомен обиљежје да би на достојанствен начин могли обиљежавати страдање 22 припадника Војске Републике Српске.