latinica  ћирилица
21/10/2016 |  13:08 | Аутор: РТРС

Павић против смањења радничких права

Градоначелник Приједора Марко Павић изјавио је данас да се противи било каквом смањењу плата и других радничких примања и да је овај град међу првим локалним заједницама у Републици Српској које су потписале нове колективне уговоре са својим синдикатима.
Марко Павић са синдикатом Градске управе Приједор - Фото: СРНА
Марко Павић са синдикатом Градске управе ПриједорФото: СРНА

Павић је истакао да ће уговор у неким сегментима давати и већа права радницима него њихов грански уговор, али да је принцип рада градске управе да се права радника не смањују.

"Права се могу само повећавати, јер лични дохоци и друга давања у граду нису превелика и не одударају од просјека привреде нашег града", рекао је Павић новинарима након потписивања новог колективног уговора са синдикатом градске управе.

Он сматра да је 12 година, колико је на челу Приједора, имао одличне односе са синдикатом, да је град измиривао све обавезе према синдикату, а да је синдикат радом и односом према обавезама оправдао све што је град радио.

"Осим формалног, ти односи су, морам рећи, имали приснији карактер, карактер људи који се разумију и који разумију потребе једних и других. То је можда и оно највредније у односима које су имали синдикат и градска управа", додао је Павић.

Предсједник Синдикалне организације градске управе Драшко Калинић рекао је да је данас потписани уговор далеко бољи у смислу радничких права у односу на колективни уговор који је на снази од 2008. године и још осам дана од данас, те нагласио да су одређена права повећана у односу на прошли уговор.

Он је указао на добру сарадњу са послодавцем, те подсјетио синдикат по трећи пут има подршку од 100.000 КМ за побољшање услова становања радника.

Калинић је нагласио да послодавац има разумијевања за све потребе радника, почев од лијечења до учешћа на спортским играма, те да би све локалне заједнице требало да слиједе примјер Приједора и у овој области.

Извор: СРНА