latinica  ћирилица
24/10/2016 |  07:52 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Београд: Српскa на сајму књиге - 39 издавача представља више од 60 издања (ФОТО/ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић свечано је данас отворио наступ Републике Српске на овогодишњем Међународног београдском сајму књиге под мотом "Идеш ли, роде" и у знаку обиљежавања 100 година од смрти Петра Кочића.
Наступ Српске на Међународном београдском сајму књига под мотом "Идеш ли, роде" - Фото: РТРС
Наступ Српске на Међународном београдском сајму књига под мотом "Идеш ли, роде"Фото: РТРС

Обраћајући се у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма, Малешевић је истакао да је представљање Српске на овом сајму од изузетног значаја за књижевност, науку и културу Српске.

Малешевић је навео да је давно речено да будућност припада онима који се најдуже сјећају прошлости и да је књига ту да подсјети на прошлост, али и да покаже будућност.

Он је додао да ће пред београдском публиком под мотом "Идеш ли, роде" бити представљени резултати годишњег издавачког подухвата и стваралаштва Српске, оно што је означило књижевни, умјетнички и културни простор у протеклој години.

Малешевић је подсјетио да је овогодишњи наступ Српске на Сајму књига посвећен обиљежавању стогодишњице смрти српског књижевника и борца за слободу Петра Кочића који је обогатио и оплеменио српску књижевну мисао и њен цјелокупни корпус.

"Кочић је био симбол борбе за српски језик и српско писмо. Несебично је истрајавао у борби за слободу и правду. А, то су универзалне људске вриједности без којих не бисмо могли опстати", истакао је Малешевић.

Он је навео да је Кочић спона српског културног простора са обје стране Дрине, а да су неке његове приче актуелне и данас.

Малешевић отворио наступ Српске на Сајму Књиге (Фото: СРНА)

Министар просвјете и културе Републике Српске је рекао да је представљање Српске на Сајму књига посебно значајно, јер ће књижевници, издавачи, научници, културне и научне институције имати прилику да представе своја дјела, али и да размијене драгоцјена искуства и створе различите видове пословне и културне сарадње.

"Слиједећи Кочићеву величину, племенитост, позивам вас да чувамо српски језик и писмо, да чувамо књиге", додао је Малешевић.

На сајму књига промовисана је и монографија "Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992 – 1995", која садржи аутентична свједочанства о страдању жена у протеклом рату, као и књига "Издаја" Милана Љепојевића, која по ријечима аутора, говори о преносу надлежности Републике Српске на БиХ у од 2001. до 2005. године.

Наступ на београдском сајму књига је значајан за Српску зато што њени издавачи могу представити своју годишњу продукцију, каже министар Малешевић. 

Отварању наступа Републике Српске, на којем су глумци Народног позоришта Републике Српске извели сценски наступ посвећен Кочићу, прусуствовали су директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, предсједник Савеза Срба у региону и посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта, амбасадор БиХ у Београду Лазар Миркић, те академици и културне и јавне личности Србије и Републике Српске.

Наступ Републике Српске организовало је Представништво Републике Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, а на Сајму ће 39 издавача из Српске представити више од 60 издања.

Поводом промоције монографије "Наша исповијест" , која говори о страдању Српкиња у рату у БиХ од 1992. до 1995. године Његова светост патријарх српски Иринеј примио је у Патријаршији предсједницу Удружења жена жртава рата Божицу Живковић Рајилић, директора Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорада Којића, директора Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића и једног од приређивача монографије, Александра Врањеша.

Извор: РТРС/СРНА