latinica  ћирилица
25/10/2016 |  17:04 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Одбрана генерала Младића: Одбацити дефектне и неисправне оптужбе

Одбрана генерала Ратка Младића поднијела је захтјев судском вијећу да се уздржи од одлучивања о оним дијеловима оптужнице које је у свом поднеску окарактерисала као дефектне и неисправне, тврдећи да ниједан од четири облика одговорности за која се Младић терети, немају ни временски нити територијални опсег.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Према одлуци Хашког суда данас је посљедњи рок у којем одбрана мора да преда завршни поднесак који је лимитиран бројем ријечи и страна, и не може бити већи од 300 хиљада ријечи. Адвокат Миодраг Стојановић тврди да је одбрана генерала Младића имала процесне проблеме, јер су уложили жалбу на одлуку суда због окончања поступка, а да одбрани није омогућено да изведе преостала два заштићена свједока.

Одбрана генерала Младића тражила је изузеће судија из жалбеног вијећа, јер су у ранијим предметима изнијели став у погледу постојања удруженог злочиначког подухвата, обима командне одговорности и квалификације догађаја у вези са Сребреницом.

- Ако је један од чланова судског вијећа који је судио у предмету генерала Галића рекао оцјену суда 2:1 да су Маркале одговорност Војске Републике Српске, да ли ико ко озбиљно размишља може очекивати да ће сада такав судија, након што је и жалбено вијеће са одлуком 3:2 одговорност за Маркале пребацило на ВРС, промијенити свој став. Дакле, предрасуде код тих судија постоје - каже Стојановић.

Одбрана генерала Младића тврди да они који су учествовали у писању осуђујуће пресуде Радовану Караџићу сада помажу судијама у процесу против генерала Младића.

- Прихваћен је наш захтјев за жалбу и то је сада нешто што нас је итекако одвратило или одвојило значајно вријеме и ресурсе, у смислу писања завршног поднеска. Међутим, са данашњим даном ми немамо одговор суда да ли ће нам тај рок продужити и ми се понашамо као да тог продужења нема и ноћас до 24 сата морамо предати завршни поднесак - каже Стојановић.

Петог децембра почиње изношење завршне ријечи тужилаштва и одбране и трајаће десет дана. Тим одбране генерала Младића изрицање првостепене пресуде очекује до краја 2017. године.