latinica  ћирилица
26/10/2016 |  14:40 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

У Српској одржана трећа мултилатерална компензација

У Републици Српској одржана је трећа мултилатерална компензација.
Бањалучка берза - Фото: РТРС
Бањалучка берзаФото: РТРС

Док се резултати још збрајају, Бањалучка берза која је организатор и овог круга пребијања дугова, процјењује да ће број учесника и износ наплаћених потраживања и обавеза бити приближно исти као и мултилатералне компензације одржане у мају ове године. Планирано је да и у петак, 28. октобра буде одржан нови круг. 

Предузеће Електрокрајина поново је на листи за мултилатералну компензацију. Досадашњом наплатом потраживања преко поступка пребијања дугова, су задовољни. У прва два претходна круга наплатили су скоро 3,5 милиона марака.

- У првој мултилатерална компензација наплаћено је 1 460 000,а другој 1 900 000, каже Предраг Клинцов, портпарол "Електрокрајине".

У Бањалучкој берзи када за неколико дана подвуку црту, надају се добрим резултатима.

- Чекамо још неке од великих учесника да пријаве своје обавезе у систем али очекујемо да ће износ бити на прошлогодишњем нивоу и нивоу маја ове године, око милијарду марака пријављених обавеза и потраживања, истиче Адријана Цвијетић из Бањалучке берзе.

Економисти подсјећају да су дугови у привреди око 15 милијарди марака.По њима мултилатерална компензација је само кап у мору да се ријеши овај проблем. Сматрају да би резултати били бољи, ако би јавне институције као дужници, биле обавезне да пријаве сва своја дуговања, а не само онолико колико сматрају да могу да плате.

У првој и другој мултилатералној компензацији наплаћено је укупно 280 милиона марака обавеза и потраживања.

Правило је да се пријављују само дуговања, а не потраживања.