latinica  ћирилица
07/11/2016 |  14:21 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Споразум о формирању скупштинске већине у Фочи

Предсједници општинских одбора СНСД-а, ДНС-а, СП и СДА потписали су данас у Фочи коалициони споразум о формирању већине у локалном парламенту, која подржава начелника општине Радисава Машића /СНСД/.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Од 25 одборника, скупштинску већину чиниће осам одборника СНСД-а, три ДНС-а, један одборник СП и два СДА.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Вељко Марић рекао је да је ова коалиција отворена и за остале странке које имају одборнике у локалном парламенту.

"Та скупштинска већина сигурно ће се проширивати, јер нам је циљ да направимо што ширу скупштинску већину. Имамо већ иницијативу и у споразуму смо рекли да се не ограничавамо, ми не болујемо од фотеља", рекао је Марић.

Он је навео да ће СНСД-у, као највећој партији, припасти и највећи број руководећих функција. "Ми смо добили 12 позиција са начелником. Остале партије су добиле онолико колико су имале према броју одборника", рекао је Марић.

Коалиција окупљена око СНСД-а добила је 12 одборника, а странке Савеза за промјене 11. Постизборне недоумице ријешила је СДА, којој ће припасти мјесто предсједника Скупштине општине Фоча, начелника Одјељења за урбанизам, те позиција шефа Цивилне заштите.

Предсједник фочанског одбора СДА Изет Спахић кажу да је споразумом дефинисано да ће свако будуће запошљавање у општинским службама, јавним установама и предузећима имати исти принцип, као што су имали и приликом расподјеле ресора.

Спахић је навео да је било идеја и о формирању другачије скупштинске већине, али да таква већина не би имала начелника на својој страни.

Предсједник фочанског одбора ДНС-а Споменко Стојановић каже да ће овој странци припасти мјесто замјеника начелника и неколико мјеста у јавним предузећима и установама.

"Не робујемо функцијама. Договорили смо се да учествујемо процентуално колико имамо одборника и да се договарамо о појединачним именовањима, тражећи квалитетне људе", рекао је Стојановић.

Предсједник ОО СП-а Горан Кујунџић најавио је да ће у расподјели ресора социјалистима припасти Центар за социјални рад.

У сазиву Скупштине општине Фоча дјеловаће пет одборника НДП-а, четири СДС-а и два ПДП-а.

Извор: СРНА