latinica  ћирилица
18/11/2016 |  16:25 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Обнова цркве у мјесту Осредак код Цазина (ВИДЕО)

У мјесту Осредак, код Цазина, у Федерацији БиХ у току је обнова православног храма Светих апостола Петра и Павла.
Православна црква - Фото: РТРС
Православна цркваФото: РТРС

Храм се обнавља уз благослов и учешће Српске православне цркве. Финансира се добровољним прилозима Срба протрјераних из овог краја. Специфичност ове приче јесте у томе што је извођач грађевинских радова, Месуд Керановић, који живи надомак православног храма.

Храм Светих апостола Петра и Павла изграђен је 20. година прошлога вјека. Први пут је срушен за вријеме НДХ након чега је обновљен.

Други пут је порушен од стране тзв. Армије БиХ-а 1992. године. Протјерани Срби из овог краја одлучили су да заједно с Православном црквом поново обнове храм.

- Овај храм се обнавља добровољним прилозима Срба који су отишли одавде који живе у Аустралији, Канади, Србији и један дио наше дијаспоре који живи у Вуковару, каже протојереј ставрофор Карађорђе Дерајић.

Месуд Керановић, који живи надомак православног храма већ неколико мјесеци ради на обнови цркве.

Владика Атанасије каже да је овдје ријеч о обнови храма, али и изградњи добрих међуљудских односа.

- Усуђујем се да кажем да можемо констатовати да смо зацијелили све боли и ране прошлости и да смо успоставили потпуну хармонију живота тек онда када будемо обновили све религијске објекте, истиче Атанасије, епископ бихаћко-петровачки.

Изградња храма добар је путоказ за многе, као што је то било и у случају подршке коју је Република Српска дала у изградњи Ферхат-пашине џамије, у Бањалуци, поручује епископ бихаћко петровачки.