latinica  ћирилица
23/11/2016 |  13:01 ⇒ 24/11/2016 | 11:26 | Аутор: РТРС

Није изгубљена битка за очување војне имовине у Хан Пијеску (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ одбацио је апелацију Републике Српске против пресуде Суда БиХ, којом БиХ има право својине над перспективном војном имовином у Хан Пијеску.
Војна имовина - Фото: РТРС
Војна имовинаФото: РТРС

 Жалба је одбачена као преурањена, јер се Суд БиХ још није изјаснио о захтјеву Српске за ревизију пресуде.

 У републичком Правобранилаштву кажу да одлука Уставног суда БиХ није трагична, јер постоји могућност нове апелације након окончања ревизије у Суду БиХ.

 

Одлуком Уставног суда БиХ правна битка за војну имовину у Хан Пијеску није изгубљена већ пролонгирана, док Суд БиХ не одлучи о захтјеву Републике Српске за ревизију спорне пресуде, којом се утврђује власништво БиХ над војном имовином у Хан Пијеску, површине 11.474 метра квадратна

 Након доношења одлуке о захтјеву Републике Српске за ревизију против другостепене пресуде Суда БиХ, независно од њене садржине, апелант има могућност да поново поднесе апелацију Уставном суду БиХ.

 У Правобранилаштву Републике Српске кажу да ће се свим правним средствима борити да се касарна и земљиште у Хан Пијеску сачувају као имовина РС, а да се у овом тренутку чека одлука Суда БиХ по захтјеву за ревизију пресуде, којом се та имовина укњижава на БиХ.

 Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић изјавила је данас да ће Српска поново поднијети апелацију Уставном суду БиХ против пресуде Суда БиХ којом је утврђено право својине у корист БиХ над перспективном војном имовином на Хан Пијеску.

 И док Правобранилаштво настоји да спријечи отимање територије Српске, у подручне канцеларије РУГИП у Хан Пијеску, али и другим градовима и општинама, стигао је захтјев за књижење војних локација на МО БиХ.

 - Оваквим радњама угрожена је територија РС. То се противи члану Устава РС гдје се каже да је територија Српске недјељива и неотуђива, појашњава Никола Ковачевић, савјетник министра правде Српске.

 Борислав Бојић, члан заједничке Комисије за одбрану и безбједност БиХ, каже да се РС неће одрећи своје имовине, те да ће она припасти локалним заједницама.

 Тренутно су на територији Српске 23 перспективне војне локације: касарне, складишта, комуникацијска чворишта, полигони и један аеродром.

 Новим приједлогом документа Преглед одбране БиХ број тих локација смањен је на 20.