latinica  ћирилица
25/11/2016 |  10:57 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Решић: Закон о локалној самоуправи омогућиће уштеде (ВИДЕО)

Закон о локалној самоуправи сутра званично ступа на снагу.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Потпуно нови концепт на регионалном нивоу и оснивање заједничких предузећа између општина новине су у овом закону. На овај начин обезбиједиће се смањење трошкова, али и побољшање квалитета живота, истакла је министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Она је објаснила да ће општине и градови моћи да оснивају заједничка предузећа за, на примјер, путеве, комуналну инфраструктуру и изградњу водоводних мрежа, као и да користе услуге служби градова у својим економским регијама, што ће смањити трошкове и издатке неразвијених локалних заједница.

"То ће бити дефинисано уговорним односом. Имаћемо ефикаснију и јефтинију локалну администрацију, а локалне заједнице ће моћи заједно да аплицирају и за пројекте, а све у правцу побољшања квалитета живота у неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама", истакла је Решићева.

Када је ријеч о броју запослених у локалним заједницама, Решићева је навела да остају три запослена на 1.000 становника, не укључујући функционере и запослене у области заштите од пожара.

Она је рекла да ће општине и градови имати годину, годину и по дана да број радника доведу на законом прописану мјеру, али водећи рачуна о свим запосленима.

Решићева је нагласила да се у Српској без већих потешкоћа поштује равномјерна заступљеност код запошљавања сва три конститутивна народа и оних из реда осталих, због чега су остављене одредбе из старог закона.

Она је рекла да се, према новом закону, град може основати ако општина има више од 50.000 становника и изразито је развијена у посљедње три године, док је процедура остала иста код избора начелника одјељења који се бирају јавним конкурсом, што морају потврдити локални парламенти.

Говорећи о механизмима распуштања локалних скупштина, Решићева је поновила да то ради Народна скупштина на иницијативу Владе. Скупштина се може распустити уколико не буде конституисана локална власт након локалних избора, ако не буде усвојен буџет у законском року, ако из било ког разлога скупштина не функционише дуже од три мјесеца и ако не успије опозив начелника или градоначелника.

Када је ријеч о Источном Сарајеву, Решићева је навела да ресорно министарство планира да почетком године започне израду новог закона о том граду јер се на томе од 1996. године није готово ништа радило, иако је потребно да се односи између општина и града детаљно анализирају и вјероватно редефинишу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 13. октобра Закон о локалној самоуправи.

Решић: Вучуревић незаконито запошљавао раднике

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да градоначелник Требиња Лука Петровић није отпуштао раднике, већ да су проблеми настали јер је бивши први човјек овог града Славко Вучуревић незаконито запошљавао раднике у тамошњој градској управи.

Решићева је новинарима у Бањалуци рекла да је ресорно министарство крајем септембра примило дојаву грађана и запослених да се радници примају мимо конкурса, што је провјеравала инспекција почетком октобра.

"Утврђено је да је највећи број тих радника примљен 18. септембра на незаконит начин. Неколицина је незаконито примљена 1. септембра, а један је примљен 25. августа. Инспекција је на то скренула пажњу Вучуревићу, а он је рекао да је потпуно свјестан чињенице да је прекршио закон", навела је Решићева.

Она је рекла да Вучуревић није расписао јавни конкурс, те да су дешавања у Требињу посљедица његовог непоштивања закона, а не самовоље и исхитрених одлука новог градоначелника.

Решићева је додала да је Петровић рекао да ће у наредном периоду радити на промјенама и систематизацији да би могао предвидјети и те незаконито запослене људе, јер је ријеч о дјеци погинулих бораца.

"Петровић нема вољу да их оставља без посла, али се закон мора поштовати", нагласила је Решићева.

Извор: РТРС/Срна